Τον Σουλτάνο και τα μάτια σας…

Πήγε ο Erdogan στην Αλβανία.Τιμές του αποδόθηκαν. Μεγάλες τιμές. Και καλά κάνανε, φυσικά. Υποσχέθηκε μάλιστα και πράγματα. Αρκετά πράγματα. Θα χρηματοδοτήσει την ανέγερση ενός (ακόμα) μεγάλου τζαμιού στα Τίρανα. Μια χαρά. Και την αναπαλαίωση 26 διατηρητέων κατοικιών στο Αργυρόκαστρο, πόλη που έχει κηρυχθεί από την UNESCO ως «Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς». Θαυμάσια. Και γενικά υποσχέθηκε ένα δισεκατομμύριο δολάρια επενδύσεις. Κι αυτό καλό. Η χώρα έχει ανάγκη από επενδύσεις. Αλλά, ως Σουλτάνος, έχει και απαιτήσεις.

presidenti-nishani-presidenti-erdoan-2

Πρώτη φανερή απαίτηση: Να θεωρηθούν οι επιχειρήσεις του (εχθρού του)  Φετχουλάχ Γκουλέν, ως επικίνδυνα. Για μας, είπε, είναι τρομοκράτης. Θέλετε στη χώρα σας σχολεία που χρηματοδοτεί ένας τρομοκράτης; Άρα, μέσες άκρες τους είπε, κλείστε τα για να τα έχουμε καλά. Πάει αυτό. Σουλτάνος (έχει πιεστεί ότι) είναι, ο,τι θέλει (νομίζει ότι μπορεί να λέει και να) κάνει.

Όταν τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Αλβανίας (μια «μούμια» του Μπερίσα που απλώς αναπνέει), έκαναν δηλώσεις μπροστά σε προτομή του Gjergj Kastrioti Skeënderbej, Εθνικού Ήρωα της Αλβανίας. Αλλά έγινε ήρωας επειδή πολέμησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τον (τότε) Σουλτάνο. Και ο σημερινός Σουλτάνος, δεν τα γουστάρει πολύ αυτά. Δεν θέλει να κάνει παρέα με ενοχλητικούς τύπους.  Μερίμνησε η «μούμια» να μη δυσαρεστηθεί. Όταν μαζεύτηκε η ηγεσία της χώρας για να τον βραβεύσει – στην Αλβανία γενικά βραβεύουν χωρίς φειδώ -, ο ήρωας, ξαφνικά εξαφανίστηκε από την αίθουσα. Μπορεί να μην το απαίτησε ο Σουλτάνος αλλά…   κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε. Σουλτάνος είναι. Ξέρεις πώς θα αντιδράσει. Σιωπή. Υποταγή. Το Σουλτάνο και τα μάτια σας. Στην τελική, πόσα τζαμιά έχει κάνει ο Skenderbej για να σταθεί δίπλα σε έναν Erdogan;

Advertisements