Η αγαπημένη σοπράνο του Wagner, «διχάζει» τη Σουηδία

500kr

Το φθινόπωρο του 2015, η Κεντρική Τράπεζα Σουηδίας θα κυκλοφορήσει νέο χαρτονόμισμα των 500 κορώνων. Το χαρτονόμισμα θα είναι διακοσμημένο με το πρόσωπο της μεγάλης σοπράνο Birgit Nilsson. Ωστόσο, το γεγονός έχει προκαλέσει συζητήσεις, που ανάγκασαν την Τράπεζα να βγάλει μια ανακοίνωση. Όλα ξεκίνησαν από διαμαρτυρία της Malena Ernman, σοπράνο, η οποία δήλωσε «αναστατωμένη». Η Birgit Nilsson, που ήταν γνωστή στην εποχή της ως «η σοπράνο του Wagner», ανάμεσα σε πολλά άλλα,  θα απεικονίζεται στο χαρτονόμισμα, σε μια σκηνή από την όπερα «Βαλκυρία» του Wagner, στο ρόλο της Brünnhilde.
«Συχνά έχει χαρακτηριστεί ως ο πρώτος ναζί. Υπήρξε ιστορικά, ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη αντισημιτική επιρροή. Τόσο ο ίδιος όσο και η μουσική του, έγιναν ιδεολογικός φάρος του Χίτλερ και του ναζισμού», έγραψε στη σελίδα της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης η Ernman, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια της τράπεζας ως «λυπηρή». Η ίδια σημειώνει ότι «η Σουηδία, δέχεται κριτική τελευταία, για αύξηση του αντισημιτισμού» και αναφέρει ως παράδειγμα το Kέντρο Simon Wiesenthal, που έχει αναφέρει κάτι παρόμοιο.  «Το να επιλέξουν να κοσμεί το χαρτονόμισμα, μια σκηνή από έναν, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, αμφιλεγόμενο συνθέτη, είναι εκπληκτικό», έγραψε.

«Ο Wagner,  θεωρείται από πολλούς ως ένας από τους μεγαλύτερους συνθέτες του κόσμου και φυσικά θα παίξουμε τα έργα του στη Σουηδία. Αλλά έχει μια συμβολική αξία που δεν μπορεί να αγνοηθεί», καταλήγει.

Η Κεντρική Τράπεζα – Riksbank, δεν έχει  στα σχέδιά της κάποια τροποποίηση του χαρτονομίσματος, το οποίο έχει σχεδιαστεί από τον Göran Osterlund, γνωστό γραφίστα της χώρας.

«Είναι ατυχές το γεγονός ότι η επιλογή των μοτίβων εκλαμβάνεται ως αρνητική. Φιλοδοξία μας ήταν να αναδείξουμε τα καλλιτεχνικά επιτεύγματα Birgit Nilsson. Αυτός ήταν ένας από τους σημαντικότερους ρόλους της. Δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει το θέμα », δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

Με πληροφορίες από την SvD

Advertisements