«Ανεπιθύμητη» στο Ισραήλ η υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας

Margot_Wallstrom_beskurenΗ υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας, Margot Wallström, έπρεπε σήμερα να βρίσκεται στο Ισραήλ. Θα συναντούσε τον πρόεδρο των Παλαιστινίων Μ. Abass και θα λάμβανε μέρος σε σεμινάριο στη μνήμη του Raoul Wallenbergs. Το ταξίδι ακυρώθηκε για λόγους «ημερολογίου», σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Ωστόσο, μάλλον δεν είναι ακριβώς έτσι.

Μετά την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως ανεξάρτητο κράτος, από την κυβέρνηση της Σουηδίας το περασμένο Φθινόπωρο, οι, έτσι και αλλιώς, όχι και τόσο «αγαστές» σχέσεις μεταξύ Σουηδίας και Ισραήλ, έχουν «παγώσει». Το Ισραήλ, θεωρεί ότι η κίνηση αυτή (της Σουηδίας) αποτελεί «εχθρική πράξη» της Σκανδιναβικής χώρας. Χαρακτηριστική η δήλωση του υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ Avigdor Lieberman, οποίος εκτίμησε πως η μεγαλύτερη πρόκληση για το Ισραήλ δεν προέρχεται από το Ιράν ή τους Παλαιστίνιους αλλά «από τη Δυτική Ευρώπη».

«Σουηδία και Ιρλανδία, συμπεριφέρονται όπως η Ευρώπη το 1938, και τις παραχωρήσεις ενάντια στη Γερμανία στο Μόναχο, όταν η Ευρώπη εγκατέλειψε τη Τσεχοσλοβακία» είπε ο Lieberman σε μια συνάντηση που είχε πριν δυο εβδομάδες με κορυφαίους διπλωμάτες στο Ισραήλ. «Το ίδιο κάνει και σήμερα, εγκαταλείποντας το Ισραήλ, τη μόνη χώρα της Μέσης Ανατολής που διατηρεί της δυτικές αξίες» συμπλήρωσε. 

Η διευθύντρια του γραφείου της Σουηδής υπ. Εξωτερικών, έκανε λόγο για «διαδικαστικό θέμα, εφόσον ο πρόεδρος Αμπάς είχε σοβαρές υποχρεώσεις» και η συνάντηση, που είχε κανονιστεί όταν ακόμα η Wallström υπηρετούσε στην ΕΕ, θα πραγματοποιηθεί «σε άλλο χρόνο». Ωστόσο, ο Emmanuel Nachshon, ανώτατο στέλεχος του Υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ, δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ότι η Wallström μπορεί να ταξιδέψει στο Ισραήλ «ως πολίτης», αλλά όχι και να πραγματοποιήσει «επίσημες συναντήσεις».

Από την πλευρά του, το υπ. Εξωτερικών της Σουηδίας, μέσω εκπροσώπου της, έκανε λόγο για επιθυμία της χώρας να κρατήσει «χαμηλούς τόνους» για το θέμα, και λόγω του γεγονότος ως το Ισραήλ βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η Σουηδία, δεν θα ήθελε να θεωρηθεί ότι ενεργεί υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς.

Ενδεικτικό της ενόχλησης που έχει προκαλέσει στο Tel Aviv η απόφαση της σουηδικής κυβέρνησης, είναι και και το γεγονός πως, ‘όπως μετέδωσε το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο, ανώνυμος Ισραηλινός διπλωμάτης δήλωσε πριν από μία εβδομάδα στην Jerusalem Post ότι, τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ της Σουηδίας και το Ισραήλ, μπορεί να λυθούν με δυο τρόπους: «Είτε η Σουηδία να ζητήσει συγγνώμη για την αναγνώριση της Παλαιστίνης, ή όταν η Σουηδία θα έχει μια νέα κυβέρνηση». Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται, όμως, αφού και η Σουηδία δεν πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη, για μια απόφαση που ελήφθη για «την ειρήνη στην περιοχή», όπως δηλώνει και το υπ. Εξωτερικών αλλά και νέα κυβέρνηση στη χώρα θα προκύψει μετά από τέσσερα χρόνια. Και τότε, όμως, δύσκολα θα μπορούσε μια νέα κυβέρνηση να αναιρέσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης, που έγινε από τη σημερινή κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών.

Advertisements