Η Σουηδία σε πολιτική κρίση και ο ρόλος της ακροδεξιάς

originalΗ βιασύνη, όπως αποδείχθηκε, του πρωθυπουργού της Σουηδίας, να κάνει κυβέρνηση χωρίς να εξασφαλίσει συμπαράσταση από κάποιο κόμμα του Κέντρου, τον κάνει από σήμερα, τον πρώτο πρωθυπουργό της Σουηδίας, που καταψηφίζεται ο πρώτος προϋπολογισμός που κατέθεσε. Ήττα του ιδίου αλλά και, χωρίς να το κρύψουμε, νίκη της ακροδεξιάς. Που λειτουργώντας ύπουλα, όπως ξέρει να το κάνει πάντα, δεν απείχε της ψηφοφορίας αλλά ψήφισε υπέρ της πρότασης της αντιπολίτευσης, παρόλο που η τελευταία έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα συνεργαστεί μαζί τους, γιατί τους θεωρεί, και αυτή, ακροδεξιούς ρατσιστές.
Ξεχωριστό, επίσης, το γεγονός πως εδώ, καταθέτουν σχέδιο προϋπολογισμού, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Δύσκολη μέρα για τη χώρα αλλά κυρίως για Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους και Αριστερά. Οι δε Πράσινοι, ήταν και «η πέτρα του σκανδάλου» διότι οι ακροδεξιοί, κυρίως για την παρουσία και τις θέσεις τους, ψήφισαν ενάντια. Σε λίγο θα ξέρουμε και την απόφαση του πρωθυπουργού. Εκλογές, λένε εδώ οι αναλυτές και δημοσιογράφοι. Θα λύσουν το θέμα, κάνοντας τους Σουηδούς, αυτή τη φορά, να δώσουν μικρότερο ποσοστό στους ακροδεξιούς, ή θα παραταθεί το αδιέξοδο;

Όποια και αν είναι η λύση, είναι, μάλλον, η πρώτη φορά, εκτός της περίπτωσης της Αυστρίας, που η ακροδεξιά παίξει σημαντικό ρόλο και καταφέρει να οδηγήσει τις εξελίξεις. Και τα καταφέρνει, σε μια χώρα που θεωρείται ότι έχει από τα πιο σταθερά πολιτικά συστήματα. Μένει να δούμε, μετά τον πρώτο αιφνιδιασμό, πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση αλλά περισσότερο, η χώρα.

Update: Εκλογές στις 22 Μαρτίου 2015, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. 

Advertisements