Η Σουηδία και το μικρό ψέμα του υπουργού

ArpeSystem_Refugees_and_Immigrants_Services_in_SwedenΔεν θα ασχοληθώ με τη δήλωση του κυρίου Δένδια, περί μεταναστών «τραγικής ποιότητας» που δέχεται η Ελλάδα. Πέραν του ότι αναλύθηκε από άλλους, φαντάζομαι πως ούτε που «ιδρώνει» το αυτί. Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τους έχει χαρακτηρίσει, «τύραννους της κοινωνίας». Άρα, όπως και για πολλούς άλλους, δυστυχώς, ουδέν έκπληξη. Στο δε συνάδελφο, που συνομιλούσε με τον υπουργό, και μεταξύ άλλων αναρωτήθηκε «γιατί δεν έρχονται οι Ινδοί γιατροί να αναλάβουν το ΕΣΥ;» , να υπενθυμίσω απλώς την περίπτωση του Ινδού καθηγητή, που συνελήφθη έξω από την ΑΣΟΕΕ, λόγω χρώματος.

Θα αναφερθώ, όμως, στο κομμάτι των δηλώσεων που αφορούν τη Σουηδία διότι εκεί, ο κύριος υπουργός είπε ένα μικρό ψέμα. Η σκανδιναβική χώρα, ισχυρίστηκε, δέχεται μετανάστες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, άρα «Ευρωπαίους πολίτες, στην ουσία». Το διαπίστωσε λέει, «σε συζητήσεις με τους Σουηδούς».  Λυπάμαι, κύριε υπουργέ, αλλά μια απλή αναζήτηση στο site του υπουργείου Μετανάστευσης της Σουηδίας, σας διαψεύδει πανηγυρικά. Επίσης, αμφιβάλω οι Σουηδοί αξιωματούχοι να σας λένε ψέματα, ενώ έχουν άλλα στοιχεία. Παραθέτω μερικά, λοιπόν, ελπίζοντας ότι θα σας τα προσκομίσουν οι συνεργάτες σας και θα έχετε το σθένος να ζητήσετε συγγνώμη. Τουλάχιστον για αυτό.

Τα δυο τελευταία χρόνια,  ήτοι το 2012 και το 2013, η Σουηδία δέχθηκε αντίστοιχος 43387 και 54259 αιτούντες άσυλο. Είχε δηλαδή αύξηση 24% και σε απόλυτους αριθμούς, 10372 περισσότερους το 2013 σε σχέση με το ‘12. Οι πρώτες 15 ομάδες, κατατασσόμενες βάσει εθνικότητας ήταν οι εξής:

1η- Συρία, 2η- Χωρίς εθνικότητα (όσοι δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί η εθνικότητα), 3η- Ερυθραία, 4η- Σομαλία, 5η- Αφγανιστάν , 6η- Σερβία, 7η- Ιράκ, 8η- Κόσοβο, 9η- Ιράν,  10η- Αλβανία, 11η- Ρωσία, 12η- Μαρόκο, 13η- Γεωργία, 14η- Νιγηρία, 15η- Βοσνία Ερζεγοβίνη. Ο μεγαλύτερος αριθμός είναι αυτός από τις πρώτες πέντε ομάδες, που ανέρχεται από 7666  (5η θέση από το Αφγανιστάν) έως 24131 (1η θέση από Συρία). Οι άλλες χώρες, έστειλαν αριθμό που φτάνει από 2066 (15η , Βοσνία – Ερζεγοβίνη) έως 4366 (6η Σερβία).

Όπως βλέπετε, κύριε υπουργέ,  η Σουηδία  δέχεται πρόσφυγες και μετανάστες από τις ίδιες περίπου χώρες που δέχεται και η Ελλάδα. Και φυσικά, πολίτες από Συρία, Σομαλία, Ερυθραία, Αφγανιστάν κλπ., τους θεωρεί πρόσφυγες, όπως όλος ο πλανήτης, και όχι «μετανάστες τραγικής ποιότητας», όπως εσείς, και τους αντιμετωπίζει με τον τρόπο που πρέπει κανείς να αντιμετωπίζει πρόσφυγες. Έχοντας φτιάξει, επίσης, ένα από τα καλύτερα μεταναστευτικά συστήματα της Ευρώπης. Η Ελλάδα, χώρα με μακρά εμπειρία στην προσφυγιά, μέσω εσάς, τους θεωρεί «τραγικής ποιότητας ανθρώπους». Εξουσία είστε και κανείς δεν μπορεί να σας ζητήσει τον λόγο, αλλά τουλάχιστον, μην λέτε ψέματα για τα άλλα κράτη. Βλέπετε, αυτοί έχουν διαφανείς διαδικασίες και ανακοινώνουν  τα στοιχεία τους. Σε αντίθεση με εσάς, που συνήθως λέτε αριθμούς κατά προσέγγιση.

Με τιμή, ένας πρώην «μετανάστης τραγικής ποιότητας».

Advertisements