Ο Κάτσε, ο Κατίδης και η Παπαχρήστου

527Δεν ξέρω να κατάφερε κανείς, να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας, και αυτό με παρηγορεί, για άλλη μια φορά. Και αναφέρομαι στο σημερινό μου άρθρο στο protagon και τις αντιδράσεις στα σχόλια αλλά και στα social media. Να το επαναλάβω και μια φορά εδώ, όμως, μήπως και γίνει, έστω σε μερικούς, κάπως πιο κατανοητό.  Φυσικά και δεν εγκρίνω ή επιδοκιμάζω την «έμπνευση» του ποδοσφαιριστή να φωτογραφίζεται με φανέλα που έχει το σήμα του UÇK. Εννοείται πως την θεωρώ μέγα βλακεία. Από κάθε άποψη. Τι δουλειά έχει ένας ποδοσφαιριστής, να ανακατεύεται με στρατούς και αηδίες;  Αυτό που προσπαθώ να εξηγήσω στο άρθρο – και όχι να δικαιολογήσω- είναι το γεγονός πως, άλλο πράγμα σημαίνει για τον μέσο Αλβανό ο UÇK, και άλλο για τον μέσο Έλληνα. Για ευνόητους λόγους, θεωρώ.  Επίσης, εξηγώ σε αυτό, στο μέτρο του δυνατού, και τις σημερινές σχέσεις Σερβίας – Κοσόβου. Έχουν αλλάξει πολύ οι εποχές. Οι χθεσινοί θανάσιμοι εχθροί (πρωθυπουργοί των δυο χωρών), σήμερα συναντιούνται σχεδόν κάθε μήνα. Μέλη του UÇK – που προσωπικά, ποτέ δεν μου ήταν συμπαθής, όπως κανένας στρατός δεν μου είναι- διέπραξαν εγκλήματα πολέμου (καταδικάστηκαν ή αναμένουν την ετυμηγορία του δικαστηρίου της Χάγης για αυτά) όπως και υπάρχουν κατηγορίες για εμπόριο οργάνων από άλλα μέλη του. Επιθυμώ σφόδρα να διαλευκανθεί σύντομα αυτή η υπόθεση, και αν αποδειχθεί ότι οι κατηγορίες ευσταθούν, εννοείται πως επιθυμώ να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπαίτιοι. Δυστυχώς,όμως, τα ίδια δεν κάνουν όλοι οι στρατοί του κόσμου, σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας, εν καιρό πολέμου; Ο στρατός της Σερβίας, δεν διέπραξε εγκλήματα σε εκείνο τον πόλεμο; Για αυτό και σιχαίνομαι τους στρατούς και τους πολέμους.
Σε ο,τι αφορά τη σύνδεση με τον Κατίδη και την Παπαχρήστου, που αρκετοί έσπευσαν να κάνουν, και να μου υπενθυμίσουν την στάση μου για τα συγκεκριμένα περιστατικά, να σημειώσω τα εξής: Η μεν Παπαχρήστου, σχολίασε ρατσιστικά για όλους τους μαύρους μετανάστες στην Ελλάδα. Και αν δεν την τιμωρούσε η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, θα την τιμωρούσε η ΔΟΕ, όπως δηλώθηκε αρμοδίως τότε. Αλλά και πριν από αυτό, κάθε μέρα έγραφε tweet υπέρ της «χρυσής αυγής» κι διαφήμιζε (εκτός από όπλα) όλες τις δραστηριότητες της οργάνωσης. Η ίδια, ποτέ δεν έκρυψε τις σχέσεις (πολύ στενές, μάλιστα…) με την οργάνωση.
Ο δε Κατίδης, με την βλακώδη ενέργειά του, δεν προσέβαλε μόνο τα 450.000 των Ελλήνων, θύματα του ναζισμού, αλλά και τα 6000.000 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας. Η μετέπειτα στάση του, έδειξε πως το παιδί, είναι απλώς ένας αγράμματος νεαρός και όχι συνειδητοποιημένος ναζί. Το παραδέχθηκε πολλές φορές ο ίδιος και σε ο,τι με αφορά, μ’έχει πείσει για την βλακεία του. Τον έχω συγχωρέσει.  Ο Κάτσε, με το να φορέσει μπλούζα με το σήμα του UÇK, προσβάλλει (και αυτός) τους Έλληνες; Και αν ναι, για πιο λόγο; Θα ήθελα να τους μάθω. Όμως, αν η πράξη του  τιμωρειται, αυτό θα το αποφασίσει η ομάδα του. Και από την πλευρά μου, κάθε απόφαση της θα είναι σεβαστή. Ούτε θέλω να τον δικαιολογήσω, ούτε να ωραιοποιήσω αυτό που έκανε. Να πρυτανεύσει η λογική, καλώ.
Ούτε δικαιολογώ λοιπόν, ούτε επιδοκιμάζω την ενέργεια του Κάτσε. Και ούτε προσπαθώ να παρουσιάσω το UÇK ως… Μη Κυβερνητική Οργάνωση.  Η ενέργεια να φωτογραφηθεί με την συγκεκριμένη μπλούζα, σίγουρα δεν ήταν η καλύτερή του …ντρίμπλα. . Τα δε σχόλια και μηνύματα που έχουν προστεθεί στην φωτογραφία, είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον για όσους γνωρίζουν την αλβανική γλώσσα, ότι δεν είναι δικά του. Και τούτο διότι η διάλεκτος που έχουν γραφτεί, είναι της βόρειας Αλβανίας, ενώ ο νεαρός είναι από την Κορυτσά. Άρα, ο φίλος που (όπως λέει και ο ίδιος) διατηρούσε το προφίλ του, του έκανε μεγάλη ζημιά.

Τέλος, δεν μπορώ να μην εκφράσω μερικές απορίες, που μου προκαλούν η επιμονή κάποιον στον να υπενθυμίζουν τα εγκλήματα που έκανε ο UÇK στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας (και πολύ καλά κάνουν)  αλλά αποσιωπούν πλήρως και συστηματικά τα αποδεδειγμένα από διεθνή δικαστήρια, εγκλήματα της άλλης πλευράς. Οι χιλιάδες νεκροί και βασανισμένοι Αλβανοί- Κοσοβάροι, οι χιλιάδες βιασμένες γυναίκες, οι ομαδικοί τάφοι, η πυρπόληση ολόκληρων χωριών και ο ξεριζωμός περίπου ενός εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν είναι εγκλήματα που πρέπει να καταδικαστούν; Όταν κανείς είναι ενάντια στα εγκλήματα, πρέπει να είναι ενάντια σε όλα και όχι a la carte. Ακόμα και αν πρόκειται για «αδέλφια».  Ο ίδιος, επαναλαμβάνω, καταδικάζω τα εγκλήματα Όλων των εμπλεκομένων στον πόλεμο μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου. Και εύχομαι, ταυτόχρονα, να είναι τα τελευταία θύματα στα Βαλκάνια.

Advertisements