Ο Αχιλλέας που έγινε Κώστας

baptism-baptistery22-bigΤο έτος 1992, όταν πρωτοπήγα στην Ελλάδα, συγκατοικούσα με έναν φίλο από τα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Αχίλλεια τον λέγανε. Αυτό το όνομα του είχαν βάλει οι γονείς του. Ως χριστιανός ορθόδοξος,όμως, ήθελε να βαφτιστεί (από το 1967 έως το 1990, αυτό απαγορευόταν στην Αλβανία). Κατάφερε εύκολα να βρει άνθρωπο που θα τον βάφτιζε. Το θέμα, ωστόσο, ήταν το όνομα.
Ο Αχιλλέας, δεν ήθελε να αλλάξει όνομα. Εξάλλου, ελληνικό ήταν το όνομά του. Έλα,όμως, που με αυτό το όνομα, δεν συμφωνούσε ο ιερέας. Με χίλια ζόρια και με μεγάλες δυσκολίες, τον έπεισε ο μελλοντικός νονός του, να αλλάξει το όνομα και από Αχιλλέα που τον λέγαμε όλοι, μετά από την Κυριακή της βάφτισης, ο φίλος μου έγινε Κώστας.
Κοκκίνιζε ολάκερος όταν τον λέγανε Κωστάκη – ένιωθε ξένος μέσα στο δικό του σόμα- αλλά με τον καιρό, το συνήθισε. Σήμερα, μαζί με όλους τους Κωνσταντίνους  γιορτάζει και ο φίλος μου, που έχω χρόνια να τον δω. Χρόνια πολλά, λοιπόν, σε όλους. Σε εκείνους που βαφτίστηκαν Κώστας και σε εκείνους που μετονομάστηκαν έτσι σε προχωρημένη ηλικία.

Advertisements