Ένα παγκάκι για την Κική Δημουλά

Γράφτηκε για το Protagon

bench-thumb-largeΚάποτε, σε μια συζήτηση με τον Τίτο Πατρίκιο, τον είχα ρωτήσει αν υπάρχει σημερινός ποιητής στην Ελλάδα που ζηλεύει. Με έτοιμη σκέψη, μου είχε απαντήσει: «η Κική Δημουλά. Μόνο τη Δημουλά ζηλεύω. Θα ήθελα, ώρες-ώρες, να είχα τη δική της έμπνευση».

Θυμήθηκα το συγκεκριμένο περιστατικό, διαβάζοντας πως σε μια αποστροφή του λόγου της, η μεγάλη ποιήτρια είπε ότι «δεν αντέχω  τους μετανάστες στην Κυψέλη. Πιάνουν όλα τα παγκάκια». Δεν ξέρω τι θα έλεγε ο Πατρίκιος, για αυτή την έμπνευση της εν ζωή ειδώλου του. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη φορά δεν θα τη ζηλεύει. Νομίζω πως έχει δώσει δείγματα γραφής. Και δεν θα είναι μόνο αυτός που δεν θα ζηλεύει. Μπορεί να ντρέπεται, όμως. Όπως ντρέπονται πολλοί άλλοι που το διάβασαν. Όπως πιστεύω ότι θα ντράπηκαν και οι αμέτρητες υπέροχες εμπνεύσεις της, που δεν ήταν ρατσιστικές. Όπως θα ντράπηκαν ακόμα και τα σχολικά βιβλία, στα οποία, τα ποιήματά της αναλαμβάνουν να μορφώνουν τους μαθητές. Ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και πολλά παιδιά μεταναστών. Εκείνων που πιάνουν τα παγκάκια της Κυψέλης και δεν της αφήνουν ένα ελεύθερο.

Η Κική Δημουλά έχει το ανάστημα να ζητήσει δικό της πάρκο. Με όσα παγκάκια θέλει. Κανείς δε θα της το αρνηθεί. Τόσες τιμές της έχουν αποδοθεί. Χαίρει δε, της εκτιμήσεως και ανάμεσα σε πολύ μεγάλη μερίδα μεταναστών. Μπορεί και ανάμεσα σε αυτούς που της πιάνουν το παγκάκι στην Κυψέλη. Κρίμα που δεν το ξέρει. Κρίμα που τη δύναμη των λέξεων -αντί, αυτή τη φορά να τη χρησιμοποιήσει για να γράψει άλλο ένα υπέροχο ποίημα- την ξόδεψε για κάτι τόσο πεζό και ποταπό. Δώστε στην Κική Δημουλά, όσα παγκάκια θέλει. Δώστε στην ποιήτρια το καλύτερο παγκάκι. Στην πιο υπέροχη θέα. Να καθίσει και να γράψει όσα ποιήματα μπορεί. Για να πάψει να απασχολεί τη σκέψη της με άλλα πράγματα. Αποδεικνύει ότι, όταν το κάνει, δεν είναι το ίδιο υπέροχη με πριν. Αποδεικνύει ότι μπορεί να γίνει τόσο μικρόψυχη, όσο μεγάλη είναι στην ποιητική της έμπνευση. Χρειαζόμαστε τη Δημουλά. Εκείνη που ζηλεύει ο Πατρίκιος. Όχι εκείνη που δεν αντέχει τους μετανάστες στην Κυψέλη, επειδή πιάνουν όλα τα παγκάκια.

Advertisements