Σαν σήμερα, οι Εβραίοι…

Bundesarchiv_Bild_101I-179-1575-15,_Ioannina,_Deportation_von_JudenΣαν σήμερα, στις 15 Μαρτίου 1943, οι πρώτοι Εβραίοι της Θεσσαλονίκης, αναχώρησαν για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. 50.000 από αυτούς, δεν επέστρεψαν ποτέ. Έγιναν «τροφή» για τη κρεματόρια των ναζί.
Χθες, 14 Μαρτίου 2013, οι απόγονοι των ναζί στην Ελλάδα, πρότειναν ένα ακόμα μέτρο, στα βήματα των προγονών τους: Διαχωρισμός στα σχολεία για τα παιδιά των Ελλήνων και των μεταναστών.
Τα πράγματα αρχίζουν να μοιάζουν όλο και πιο έντονα, με την εποχή του ’43 και τις μεθόδους του Χίτλερ. Οι σειρήνες των τρένων του θανάτου, ηχούν ήδη κοντά μας. Η ιστορία, αρχίζει να ξεπροβάλει μέσα από το πιο σκοτεινό θάλαμο της μνήμης μας.

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Σαν σήμερα, οι Εβραίοι…

 1. -Να τιμήσουμε τη Γενοκτονία των Εβραίων

  ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ

  Επιτέλους ο λαός της Θεσσαλονίκης τιμά τη μαζική εξόντωση των Εβραίων της πόλης από το ναζιστικό τέρας.

  Σε ανάμνηση της προ 70ετίας αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου οι Θεσσαλονικείς τιμούν τη μνήμη των περίπου 50.000 συμπατριωτών τους βαδίζοντας από την Πλατεία ψευτο-Ελευθερίας προς τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό.

  Οι γόνοι των Ποντίων, Μικρασιατών και Ανατολικοθρακών προσφύγων της πόλης θα πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος στην τιμητική αυτή εκδήλωση. Πρώτα γιατί αποτελεί ανθρωπιστικό καθήκον η συμπαράσταση σ’ όποιον καταδιωγμένο αναδεικνύει την τραγική ιστορική του μοίρα και έπειτα γιατί 25 χρόνια πριν από τους Εβραίους, είχαν βρεθεί και οι ίδιοι σε παρόμοια θέση. 25 χρόνια πριν το Ολοκαύτωμα είχε προηγηθεί η αιματηρή “πρόβα τζενεράλε” της εθνοκάθαρσης της Ανατολής, με θύτες τους Νεότουρκους και τους κεμαλικούς λίγο αργότερα (συμμάχους των Γερμανών του Κάιζερ από τους οποίους θα ξεπηδήσει ο ναζισμός).

  Επί πλέον, οι Έλληνες της Ανατολής, που υπέστησαν την Γενοκτονία την περίοδο 1914-1923, οφείλουν στον αγώνα των Εβραίων για την κατάκτηση του Δικαιώματος στη Μνήμη, τη δυνατότητα να μιλούν σήμερα για τη Γενοκτονία τους.

  Πιθανότατα, πολλοί να μην γνωρίζουν, να μην μπορούν ή να μην θέλουν να αντιληφθούν τις υπόγειες σχέσεις που συνδέουν τους θύτες (Νεότουρκους-κεμαλικούς, Γερμανούς του Κάιζερ στην αρχή και τους Ναζί αργότερα), όπως και αυτές τις σχέσεις που συνδέουν τα θύματα [Έλληνες της Ανατολής, Αρμένιοι, Ασσυροχαλδαίοι την πρώτη περίοδο (1914-1923) και Εβραίοι, Τσιγγάνοι, κ.ά. την δεύτερη (1933-1945)] ………….
  …………………….

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2013/03/13/soa/

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι κλειστά.