Βλασφημία και Ενβέρ Χότζα

Ο θείος βγήκε στο βουνό από τα δεκαέξι του και έγινε αντάρτης.  Τον έπιασαν οι Γερμανοί του Χίτλερ, όμως, και τον έστειλαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν – Γκούζεν. Εκεί αποδείχθηκε τυχερός. Δεν πέρασε σε κρεματόριο και ούτε εκτελέστηκε. Απελευθερώθηκε από τους συμμάχους και επέστρεψε στην Αλβανία (πράξη που θα έπρεπε να το μετάνιωσε πικρά στη συνέχεια).  Όπως έλεγε ο ίδιος με χιούμορ, «μπορεί να ήμουν άτυχος που πήγα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης αλλά περισσότερο άτυχος είμαι που δεν είδα την κηδεία μου». Οι δικοί του, όσο αυτός έλειπε στην Αυστρία, τον έκλαψαν κανονικά. Του κάνανε και τα σαράντα, τα εξάμηνα και τον χρόνο.

Όπως αποδείχθηκε, όμως, δεν είχε ξεμπερδέψει με τα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στο αποκορύφωμα της εποχής του Enver Hoxha, όταν το… άστρο του έλαμπε και στην Αλβανία τραγουδούσαμε, «δυο λιοντάρια έχει η ανθρωπότητα. Ο Μάο στην Κίνα στα Τίρανα ο Ενβέρ Χότζα», μια εποχή που οποιαδήποτε λέξη  εναντίον του, ισοδυναμούσε με εξόντωση, εκείνος τόλμησε να… μην μπορεί να κάνει άλλη μια πρόποση στην υγεία του. Είχε «κατεβάσει» μια νταμιτζάνα ρακί και έτσι, «τύφλα» καθώς ήταν, αρνήθηκε να αδειάσει το ποτήρι του, όταν ένας σύντροφος  έκανε  πρόποση για το μεγάλο ηγέτη. Τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας,  συνελήφθη με την συνήθη κατηγορία σε τέτοιος περιπτώσεις , «για προπαγάνδα ενάντια στη λαϊκή εξουσία».  Οκτώ χρόνια φυλακή προς «γνώση και συμμόρφωση».  Χιλιάδες άλλοι πέρασαν το μαρτύριο του θείου μου, για παρόμοια «εγκλήματα». Ο Εnver Hoxha, ενώ κήρυξε τη χώρα και επισήμως άθεη, αυτοανακηρύχθηκε σε «άγιος» και οποιοσδήποτε «βλασφημούσε» εναντίον του, κάνοντας και την παραμικρή σάτιρα, συλλαμβάνονταν και δικαζόταν με συνοπτικές διαδικασίες.
Όλα αυτά, όμως, συνέβαιναν σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Η Δύση και ο πολιτισμένος κόσμος, τα έχουν ξεπεράσει προ πολλού. Στην πολιτισμένη Ευρώπη, ουδείς συλλαμβάνεται σήμερα ή φυλακίζεται, αν κάνει χιούμορ ή σατιρίζει οποιονδήποτε. Ειδικά στην Ελλάδα, που από την Αρχαιότητα ακόμα, έχει μακρά παράδοση στη σάτιρα, αυτά είναι λυμένα  και ξεπερασμένα.  Αν ακούσεις πως έχουν συλλάβει κάποιον  και θα δικαστεί για βλασφημία, εν έτη 2012, μη το πιστεύεις. Σίγουρα πρόκειται για κακό χιούμορ…

Γράφτηκε για το Protagon

Advertisements