Γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Γεννιέσαι ή γίνεσαι; Έχω μπερδευτεί. Ο Γιάννης Γιαγκίνης μια χαρά τα γράφει αλλά οι περισσότεροι γύρω μου με μπερδεύουν περισσότερο κάθε ημέρα που περνά. Έλληνας ή Γερμανός π.χ. γεννιέσαι ή γίνεσαι;  Έλληνας είσαι αν το αισθάνεσαι και το πιστεύεις ή αν έχεις το “ελληνικό DNA” στο αίμα σου;

Ακόμη θυμάμαι τον πανικό που είχε επικρατήσει με τον “πρώτο έλληνα κοσμοναύτη”. Τον Θεόδωρο Νικολάγιεβιτς Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο ή στα ρώσικα Фёдор Николаевич Юрчихин. Κανάλια, εφημερίδες και sites πετούσαν στα σύννεφα της εθνικής υπερηφάνειας. Στο video του ξένου ειδησεογραφικού πρακτορείου που μετέδωσε το Mega πρίν από λίγα χρόνια, ο εκφωνητής στο ρεπορτάζ λέει χαρακτηριστικά: μεγάλωσε σε μια εποχή και σε ένα τόπο όπου όλα τα αγόρια ήθελα να γίνουν κοσμοναύτες.
Σίγουρα, αυτός ο τόπος δεν ήταν η Ελλάδα και σίγουρα δεν έγραφε – γράφει – μιλούσε – μιλάει Ελληνικά. Ίσως λίγα Ποντιακά.  Έλληνοπόντιος ή Ρώσος ο Θεόδωρος τελικά; Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει αυτό.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ηλία Ηλιάδη – Τζαρτζίλ Ζβιανταουρί για να μην αναφερθούμε σε παλαιότερες περιπτώσεις. Ο ίδιος έδειχνε με υπερηφάνεια το εθνόσημο στο στήθος του όταν κέρδισε τον πόντο. Αλλά, αν τον πετύχαιναν αργά το βράδυ στην Αχαρνών τίποτα καλόπαιδα μπρατσωμένα Έλληνες ως το κόκκαλο, ίσως να είχε την τύχη των δεκάδων Πακιστανών – Ινδών και Αφγανών που ένιωσαν στο δικό τους κόκκαλο τι εστί ελληνική φιλοξενία. Γιατί, στα φυσικά χαρακτηριστικά και στη σωματοδομή μόνο Έλληνα δεν θυμίζει ο Ηλίας.

Την ίδια τύχη θα είχε και ο γλυκύτατος γίγας Σοφοκλής Σχορτσιανίτης, αν δεν ήταν γνωστός από το μπάσκετ και την Εθνική ομάδα. Γεωργιανός ή Έλληνας ο Ηλίας; Καμερουνέζος ή Έλληνας ο Σοφοκλής; Για μια ακόμη φορά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει αυτό. Ούτε είμαι αυτός που θα πει πως είμαι καθαρότερος Έλληνας από αυτούς. Ενδεχομένως, όλοι τους να είναι περισσότερο “Έλληνες” από εμένα.

protagon

Advertisements

One thought on “Γεννιέσαι ή γίνεσαι;

  1. Τι να σου πω… Κι εμείς που μεγαλώσαμε στην Ελλάδα βγάλαμε μια σχολή στην Ελλάδα και αμέσως μετά φτιάξαμε μια ζωή είκοσι χρόνων στο εξωτερικό, είμαστε Έλληνες; Ούτε να ψηφίζουμε μπορούμε. Άρα μάλλον δεν μας μετράνε για Έλληνες. Έξω πάλι ποτέ δεν είμαστε της χώρας όπου φτιάξαμε τη ζωή μας την οικογένεια μας, για κεινους είμαστε «Έλληνες», άρα ξένοι… Και ύστερα, πώς νιώθουμε εμείς; Έλληνες όπως αυτοί οι μπρατσωμένοι νεόφερτοι στη βουλή; Η μήπως όπως αυτοί που πετάνε τις γόπες στις παραλίες και τα τσιγαρόκουτα στη θάλασσα και απο πάνω σου λένε και το γνωστό «κα δουλειά σου ρε»;. Ναι Έλληνες, όπως όλοι αυτοί οι ποιητές, οι συγγραφείς και τόσοι άλλοι που βγάζουν αυτή τη μοναδική ευαισθησία που μόνον αν είσαι «Έλληνας» νιώθεις. Αλλά πάλι, αν δεν το μοιράζεται όλο αυτό, τι αξία έχει; Μάλλον δεν γίνεσαι ούτε γεννιέται. Ή νιώθεις Έλληνας ή όχι. Οι ετικέτες ανούσιες.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.