Συνελήφθη Ούγγρος καταζητούμενος για ναζιστικά εγκλήματα

Ουγγαρία-ναζί Συνελήφθη στη Βουδαπέστη ο καταζητούμενος Ναζί εγκληματίας πολέμου, Λάσλο Τσατάρι, ανακοίνωσε η εισαγγελία της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ο 97χρονος Ούγγρος κατηγορείται ότι έπαιξε ρόλο στη δολοφονία 15.700 εβραίων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η εισαγγελία θα ανακρίνει τον Τσατάρι για εγκλήματα πολέμου.

Ο Τσατάρι ήταν επικεφαλής της αστυνομίας της σλοβακικής πόλης Κόσιτσε, όπου πολλοί από τους 15.700 εβραίους που ζούσαν εκεί δολοφονήθηκαν τον Μάιο του 1944, ενώ οι υπόλοιποι εστάλησαν στο κολαστήριο του Άουσβιτς στην Πολωνία.

Την προηγούμενη εβδομάδα, δημοσιογράφοι της βρετανικής ταμπλόιντ The Sun είχαν ανακαλύψει τον Τσατάρι στο διαμέρισμά του στη Βουδαπέστη.

Ο 97χρονος Ούγγρος βρίσκεται στη λίστα καταζητούμενων Ναζί του Simon Wiesenthal Center.

Το 1948 τσεχοσλοβακικό δικαστήριο τον είχε καταδικάσει ερήμην σε θάνατο.

Διέφυγε στον Καναδά, όπου είχε λάβει την υπηκοότητα της χώρας παριστάνοντας τον Γιουγκοσλάβο και ασχολούμενος με την εμπορία έργων τέχνης.

Η υπηκοότητά του ανακλήθηκε το 1995, όταν οι καναδικές αρχές ανακάλυψαν την πραγματική του ταυτότητα. Κατόπιν μετέβη στην Ουγγαρία.

Ωστόσο, Ούγγροι ερευνητές θεωρούν ότι τα στοιχεία εναντίον του είναι λίγα.

«Ο Τσατάρι ήταν μικρό ψάρι. Μπορώ να ονομάσω 2.000 άτομα που είναι υπεύθυνα για χειρότερα εγκλήματα από αυτά που διέπραξε εκείνος» δήλωσε ο Λάζλο Καρσάι, ιστορικός του Ολοκαυτώματος στην Ουγγαρία, γιος επιζώντα του Ολοκαυτώματος.

«Τα χρήματα που ξοδεύονται για να εντοπιστούν άνθρωποι σαν αυτοί, θα ήταν καλύτερα να είχαν δοθεί για να καταπολεμηθεί η προπαγάνδα αυτών που τόσο επίμονα αρνούνται το Ολοκαύτωμα σήμερα» πρόσθεσε.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Advertisements

3 thoughts on “Συνελήφθη Ούγγρος καταζητούμενος για ναζιστικά εγκλήματα

  1. Είναι ντροπή για την ανθρωπότητα το ότι συνέλαβαν έναν 97χρονο για «εγκλήματα» που έκανε πριν από 70 χρόνια…

    Και είναι ντροπή σε όσους πανηγυρίζουν αυτά τα πράγματα…

    Συγχαρητήρια!!!

    Μου αρέσει!

  2. Και που ξέρετε εσείς ότι ήταν «εγκλήματα». Τα ναζιστικά εγκλήματα τιμωρούνται όσο οι εγκληματίες ζουν. Ακόμα και 197 χρονών να είναι.

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.