Μουσείο φυλετικών διακρίσεων στο Μίτσιγκαν

Ο David Pilgrim αγόραζε και κατάστρεφε αντικείμενα με ρατσιστικά στοιχεία, ώσπου σκέφτηκε πως θα ήταν χρησιμότερο να δημιουργήσει ένα μουσείο με αυτά

Κου-Κλουξ-Κλαν

Επισκέπτρια του Μουσείου Τζιμ Κρόου μπροστά σε στολές της περιβοήτης Κου Κλουξ Κλαν. (Φωτογραφία: EPA/Jef Kowalsky)
Ο David Pilgrim μια ημέρα ενώ ψώνιζε είδε να πωλούν μία φιγούρα «mammy», τη παχουλή, μαύρη γυναίκα-οικιακή βοηθό στα χρόνια της δουλείας στην Αμερική. Την αγόρασε και εξοργισμένος την κατάστρεψε μπροστά σ’ αυτόν που του την πούλησε.Για χρόνια μετά από αυτό το περιστατικό, ο David Pilgrim αγόραζε αντικείμενα με ρατσιστικά στοιχεία και τα κατάστρεφε. Ο όγκος όμως των αντικειμένων που συνέλεγε προκειμένου να καταστρέψει διαρκώς μεγάλωνε, κάτι που τον έκανε να σκεφτεί την ιστορική τους σημασία και την χρησιμότητα που θα μπορούσαν να είχαν.Έτσι σταμάτησε να τα καταστρέφει και δημιούργησε το Μουσείο Τζιμ Κρόου, με αντικείμενα που υπενθυμίζουν το όχι και τόσο μακρινό ρατσιστικό παρελθόν των ΗΠΑ. Το όνομα, Τζιμ Κρόου, του μουσείου προέρχεται από ένα χαρακτηρισμό που υποδήλωνε τον υποτιμητικό όρο «νέγρος» στις νότιες πολιτείες των ΗΠΑ όπου υπήρχε φυλετικός διαχωρισμός.

Ο στόχος του ιδρυτή του μουσείου είναι τα αντικείμενα της μισαλλοδοξίας να διδάξουν την ανεκτικότητα, την κατανόηση του διαφορετικού και την κοινωνική δικαιοσύνη.

τουαλέτες-μαυροι-λευκοί

Νιπτήρες για λευκούς και για μαύρους. (Φωτογραφία: EPA/Jef Kowalsky)

Barack-Obama

Δεν λείπουν και τα σύγχρονα τεκμήρια ρατσισμού από το μουσείο. (Φωτογραφία: EPA/Jef Kowalsky)

Πηγή:todayfocus

Advertisements

2 thoughts on “Μουσείο φυλετικών διακρίσεων στο Μίτσιγκαν

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.