Αν λεγόταν Ψωμιάδης;

Γράφτηκε για το Protagon

Τον Απρίλιο του 2009, ο Α.Μ. μόλις είχε μπει στα 19 του χρόνια. Γεννήθηκε στην Αλβανία και τον έφεραν οι γονείς του στην Ελλάδα, τριών ετών. Από τα 16, ο πατέρας του τον πήρε κοντά του στην οικοδομή. Δεν τα «έπαιρνε» και πολύ τα γράμματα. Δεν σταμάτησε το σχολείο όμως και γράφτηκε σε νυχτερινό Λύκειο. Ζωηρό παιδί, είναι η αλήθεια.

Ένα βράδυ αργά, όταν γύρναγε από τα γενέθλια ενός φίλου και στο μηχανάκι είχαν ανέβει τρεις, τους σταμάτησε η τροχαία. Έκαναν αυτές τις «παλικαριές» που τα βλέπουμε και μετά αναρωτιόμαστε γιατί γίνονται δυστυχήματα και σκοτώνονται νέα παιδιά. Όλο και κάποιο «νταηλίκι» θα έκαναν στον έλεγχο και τους πήγαν στο τμήμα. Εκεί «έβγαλαν κελεπούρι». Από τα δαχτυλικά αποτυπώματα διαπιστώθηκε ότι είχαν πάρει μέρος σε καταστροφές και αφαίρεση υλικού του σχολείου τους, που τελούσε υπό κατάληψη.

Συνελήφθησαν και κατηγορήθηκαν  για διακεκριμένη φθορά ξένης περιουσίας και διακεκριμένη κλοπή (και τα δύο αυτά λόγω το ότι το σχολείο είναι οργανισμός κοινής ωφέλειας)  . Στο δικαστήριο, οι δυο αρνήθηκαν τα πάντα. Λόγω αμφιβολιών, το δικαστήριο τους έκρινε αθώους. Ο Α.Μ., που από τις πρώτες στιγμές παραδέχτηκε την ενοχή του, καταδικάστηκε με τη μέγιστη ποινή των 10,5 ετών! Στο δικαστήριο, η διευθύντρια του σχολείου κατέθεσε ότι η συνολική ζημία του σχολείου ήταν περίπου 2.200 ευρώ και ότι ο πατέρας του Α.Μ. έχει ζητήσει να αποζημιώσει το σχολείο. Το δικαστήριο δεν δέχτηκε τη συγγνώμη παιδιού και γονιών, ούτε αναγνώρισε το ελαφρυντικό της ηλικίας και του λευκού ποινικού μητρώου. Δεν δέχτηκε ούτε την πρόταση της οικογένειας και του συνηγόρου για να εκτίσει την ποινή προσφέροντας κοινωνική εργασία. Αφού του ανακοίνωσε την ποινή, ο πρόεδρος συμπλήρωσε: και να σέβεστε το ψωμί στη χώρα που σας φιλοξενεί και σας ταΐζει. Εδώ δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, υπάρχει κράτος και δικαιοσύνη! 

Έτσι, από τότε, και για ζημιά 2.200€, παραμένει στη φυλακή έχοντας μπει  στο τέταρτο έτος. Οι γονείς του έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια, και σε δικηγόρους, ο,τι είχαν μαζέψει με κόπο για 20 και πλέον χρόνια. Αν στο διάστημα αυτό σωφρονίστηκε ή ο χρόνος που είναι φυλακή, επαρκεί για να ξεχρεώσει τη ζημιά των 2.200 ευρώ, δεν μπορεί να απαντηθεί. Το πρώτο θα το μάθουμε όταν βγει, το δεύτερο το κρίνει η δικαιοσύνη.

Την Δευτέρα καταδικάστηκε για πλαστή εγγυητική επιστολή, ύψους 550 εκατομμύριων ευρώ, ο πρώην πρόεδρος του Ομίλου ΑΣΠΙΣ, Παύλος Ψωμιάδης, με ποινή φυλάκισης 8 ετών. Θλιβερό να μπαίνουν άνθρωποι στη φυλακή. Εκτός αν είναι εγκληματίες κάθε είδους. Σκέφτομαι μόνο αν ο πρόεδρος του δικαστηρίου, κάλεσε  τον κύριο Ψωμιάδη να «σεβαστεί τη χώρα» και  αν του υπενθύμισε  ότι εδώ «υπάρχει κράτους και δικαιοσύνη και δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε». Αλήθεια, αν ο μικρός δεν ήταν παιδί μεταναστών και λεγόταν Ψωμιάδης, για ζημιά 2.200€, ποια ποινή θα του είχε επιβληθεί;

Advertisements

5 thoughts on “Αν λεγόταν Ψωμιάδης;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.