Όταν οι Έλληνες, αποφεύγουν τις βαριές δουλειές…

Ούτε η μεγάλη οικονομική κρίση, ούτε η καλπάζουσα ανεργία, δείχνει να αλλάζουν τις συνήθεις των Ελλήνων. Χαρακτηριστικό το παρακάτω ρεπορτάζ όπου, στην έκκληση για εργάτες στην Ημαθία, οι μόνοι που ανταποκρίθηκαν ήταν οι… Αλβανοί! Διαβάστε το θέμα. 

Του Σταύρου Τζίμα

Πλήρης αποκόλληση των αγροτών μας από τη γη τους;

Υποτίμηση της εργασίας ως κοινωνικής αξίας;

Ή μήπως αποθέωση της διαφθοράς συνειδήσεων και πλήρης αλλοτρίωση ένεκα επιδοτήσεων;

Τι από όλα αυτά, ή τι άλλο μπορεί να σημαίνει για μια χώρα όπως η δική μας, με ένα εκατομμύριο ανέργους και τη φτώχεια να έχει περάσει την πόρτα του μισού πληθυσμού, η πεισματική άρνηση των Ελλήνων να δουλέψουν στα χωράφια;

Τα όσα μεταδίδονται από την Ημαθία, περιοχή με υψηλή, αν όχι την υψηλότερη στην Ελλάδα γεωργική παραγωγή, ειδικά στα φρούτα, μόνον αισιοδοξία για το πού οδεύουμε δεν προκαλούν.

Στις αρχές της άνοιξης η Ενωση Νέων Αγροτών Ημαθίας, που αριθμεί εκατόν σαράντα παραγωγούς με μερικές χιλιάδες στρέμματα ροδακινιές, απηύθυνε πανελλαδικό κάλεσμα ζητώντας Ελληνες εργάτες για τη φετινή συγκομιδή του ροδακίνου. Η ανταπόκριση υπήρξε απογοητευτική: μέχρι χθες μόνον οχτώ άτομα από την Κρήτη, την Κοζάνη και τη Βέροια είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον!

«Δίνουμε μεροκάματο είκοσι τρία ευρώ για εξαήμερη εργασία, με εξασφαλισμένο φαγητό και διαμονή και ένσημα ΟΓΑ, εφόσον δεν υπάρχει ασφάλιση. Η δουλειά είναι για τέσσερις μήνες και συνολικά ο κάθε εργαζόμενος θα έφευγε από το χωράφι με τρεις έως τέσσερις χιλιάδες ευρώ στην τσέπη του. Δυστυχώς ο αριθμός των αιτήσεων είναι περίπου μηδενικός», λέει στην «Κ» ο πρόεδρος της Ενωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας κ. Νίκος Αγγελόπουλος.

Το κάλεσμα έγινε μέσω των Περιφερειών και των Δήμων όλης της Ελλάδας και η διαδικασία ήταν απλή, αφού δεν χρειαζόταν παρά μόνο η αποστολή αίτησης ηλεκτρονικά ή με μήνυμα στο κινητό.

«Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να σπάσουν τα τηλέφωνα από ενδιαφερόμενους. Μάλιστα είχαμε προσλάβει και γεωπόνο, ώστε να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες, όμως το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας προκάλεσε σοκ. Δουλειές δεν θέλουμε; Ορίστε, εμείς δίνουμε και δεν βρίσκουμε ανταπόκριση. Φαίνεται ότι οι Ελληνες δεν επιθυμούν να ασχοληθούν με τη γεωργία και να επιστρέψουν στα χωράφια. Μπορούμε όμως να γίνουμε όλοι δημόσιοι υπάλληλοι, να δουλεύουμε σε γραφεία; Αυτό πάει, τελείωσε πια».

Σε μια άλλη, παράλληλη πρωτοβουλία, η Αυθόρμητη Κίνηση Αγροτών Ημαθίας απευθύνθηκε μέσω των προέδρων των κοινοτήτων στην τοπική κοινωνία, αναζητώντας Ελληνες εργάτες γης για τη συγκομιδή των ροδακίνων. Εδώ δεν ενδιαφέρθηκε ούτε ένας!

«Ενημερώσαμε τους προέδρους, αλλά δεν ήρθε καμία αίτηση από Ελληνες Ημαθιώτες που θέλουν να δουλέψουν μαζί μας. Πού είναι η ανάγκη για χρήματα και εργασία; Πώς θα σωθεί η παραγωγή μας και εμείς θα βοηθήσουμε την οικονομία;» είπε στην εφημερίδα «Μακεδονική» της Βέροιας ο πρόεδρος της Κίνησης κ. Τάσος Χαλκίδης.

«Θα πάρουμε από αυτούς»

Ενώπιον του κινδύνου να μείνουν και να σαπίσουν τα ροδάκινα στα δέντρα, οι παραγωγοί αναμένεται, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Αγγελόπουλος, να στραφούν στην εισαγωγή μετακλητών εργατών από την Αλβανία. «Ηδη υπάρχουν 4.855 αιτήσεις Αλβανών για δουλειά και θα πάρουμε από αυτούς, μολονότι οι ασφαλιστικές εισφορές για εκείνους είναι πολύ πιο υψηλές και το κόστος του προϊόντος αυξάνεται, ενώ τα χρήματα φεύγουν εκτός Ελλάδας. Τι να κάνουμε όταν οι δικοί μας αρνούνται;», προσθέτει.

Εως τώρα 253 αγρότες από την Ημαθία έχουν καταθέσει στο Τμήμα Αδειών Διαμονής δικαιολογητικά για μετακλητούς εργάτες από την Αλβανία – ζητούν δύο ο καθένας, κατά μέσο όρο. Ωστόσο, η υψηλή ασφαλιστική εισφορά, που έχει καθοριστεί στα 1.000 ευρώ το άτομο για όλη τη σεζόν (τέσσερις μήνες), μειώνει τη ζήτηση. Μέχρι το τέλος Μαΐου πάντως θα έχει καθοριστεί ο αριθμός τους.

Πηγή: Καθημερινή

Advertisements

10 thoughts on “Όταν οι Έλληνες, αποφεύγουν τις βαριές δουλειές…

 1. Στην Ολλανδία πηγαίνουν εδώ και χρόνια απο την Πολωνία και μαζεύουν φράουλες κτλ κάθε καλοκάιρι…αλλά εκεί γνώρίζουν τι πάει να πει Κουμουνισμός και δεν τον κυνηγάνε (είναι συντηριτικοί πάντως…) ούτε και επαναστάσεις της φακής…
  Εδώ και πάνω απο 10 χρόνια είναι μπροστά σε θέματα πληροφορικής. Το βιωτικό επίπεδο βέβαια δεν είναι το ίδιο με την Ελλάδα αλλά η παιδεία τους είναι γερή.
  Κάτσε να περάσει και ο άλλος χειμώνας…

  Μου αρέσει!

 2. Μάλλον χαμηλό ήταν το μεροκάματο. 20 ευρώ επί έξι μέρες 120 τη βδομάδα. Σε τέσσερις μήνες πάει περίπου δύο χιλιάρικα, και αυτό με μηδενικά έξοδα. Από πού προκύπτουν τα τρία ή τέσσερα χιλιάρικα – ο δημοσιογράφος δεν έκανε τον κόπο να ελέγξει τα στοιχεία που του δώσανε;

  Μου αρέσει!

 3. 23*6*4 = 552 ευρώ με τα πάντα πληρωμένα. Πολύς κόσμος δεν παίρνει πολλά περισσότερα στον ιδιωτικό τομέα και αν είσαι άνεργος δεν θα έπρεπε να σε χαλάει. Αν είσαι άεργος τώρα βέβαια αλλάζει το πράγμα.
  Δυστυχώς γίναμε τεμπέληδες και θέλουμε όλοι να το παίζουμε μεγαλοαστοί.

  Μου αρέσει!

 4. Εσωτερικός μετανάστης για τέσσερις μήνες με 500 € το μήνα.

  Ενδιαφέρον !!

  Αλλά προς το παρόν καθόλου δελεαστικό.

  Αλήθεια το φαΐ και η διαμονή σε τι επίπεδο βρίσκονται;

  Δεν ανταποκρίθηκαν οι Έλληνες. Αντίθετα ανταποκρίθηκαν οι Αλβανοί. Δεν έχουμε γίνει ακόμα Αλβανία (!!!).

  Πράγματι η κοινωνική καταστροφή δεν έχει προχωρήσει πολύ. Έπεται μεγάλη συνέχεια.Αρκεί να ψηφίσουμε το μνομονιακό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΡΑΣΗ, ΔΗΣΥ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, κ.λ.π.).

  Το πρόβλημα δεν είναι λοιπόν η βαριά δουλειά αλλά η χαμηλή αμοιβή. Κάθε υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς μπορεί να σας το εξηγήσει.

  Μου αρέσει!

 5. Καλά είμαστε σοβαροί; Θέλουν εργάτες, κάνουν ανακοιώσεις και δελτία τύπου και δεν βάζουν ούτε ένα τηλέφωνο επικοινωνίας; Πως θα επικοινωνήσει κάποιος ενδιαφερόμενος; Με περιστέρι; Ή θα χρησιμοποιήσει ενόραση να βρεί την Ένωση και τον Αγγελόπουλο…Ξέχασα, του δίνεται η επιλογή να απευθυνθεί στο Δήμο, πχεγώ από τη Πάτρα να παώ στο δήμο Πατρέων να ζητήσω από το πρωτόκολλο μια ανακοίνωση των αγροτών της Ημαθίας…ή να απευθυνθώ στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος…να πάρω απάντηση το 2100.

  Παρά είναι τσαπατσούλικο όλο το άρθρο και πολύ περισσότερο η υποτιθέμενη προσπάθεια εξεύρεσης εργατών των αγροτών… ο θεός να την κάνει προσπάθεια…και μάλλον παραμύθιασμα και σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Πολύ περισσότερο που σε άλλο site διάβασα ότι ένα τηλέφωνο που κάπου είχε ανακοινωθεί δεν πάντησε ούτε μετά από είκοσι προσπάθειες δυό παιδιών από τη Θεσσαλονίκη.

  Αλλιώς αν όντως έχει βάση, είναι τόσο ανίκανοι και άχρηστοι που ούτε μια ανακοίνωση της προκοπής δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν, που είναι άξιοι της μοίρας τους για τα χάλια στα οποία έχουν υποπέσει.

  Μου αρέσει!

 6. Να ελπισω οτι καποιοι που δινουν τοσο μικρο (για να επιβιωσεις μακρια απο το σπιτι σου) μεροκαματο εχουν προβλεψει και για την προστασια των εργατων απο τα λιπασματα ε?

  Μου αρέσει!

 7. Δηλαδή για 10ωρη εργασία καθημερινά δίνουν 2,3 ευρώ την ώρα καθαρά
  Ούτε καν 2,5..

  Τι έγινε συνέλληνες τσιφλικάδες τζάμπα μάγκες ; Η πατριωτική σας συνείδηση εξαντλείται στο να ψάξετε να βρείτε έλληνες σκλάβους – κολλίγους να τους δώσετε τα μεροκάματα που δίνατε στους λαθρομετανάστες ;

  Πουλώντας εκδούλευση ότι ενδιαφέρεστε για τους συνέλληνες, προφανώς μη μπορώντας να απασχολήσετε ανασφάλιστους λαθρομετανάστες επειδή σας την έχουν πέσει από τον ΟΓΑ και θα σας τσακίσουν στα πρόστιμα για εισφοροδιαφυγή;

  Ανασκουμπουθείτε και πάτε να τα μαζέψετε μόνοι σας λοιπόν ..
  Ή σοβαρευτείτε..

  Για να καθαρίζει σκάλες κάποιος μπορει να ζητήσει 5 ευρώ την ώρα και να τρέχει και να μη φτάνει από δουλειά..
  Για να κουβαλάει ροδάκινα στα δέντρα οι κουβαρντάδες δίνουν 2,5 ευρώ ;

  Ντροπή σας…

  Μου αρέσει!

 8. πως θα επικοινωνισουμε μαζι σας ? γιατι δεν βαλατε ενα τηλεφωνο ? Στο σκαι ξερετε να κανετε τους φιλλεληνες κριμα……..

  Μου αρέσει!

 9. ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!!ΕΙΝΑΙ ΜΟΥΦΕΣ!ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΑΙΛ ΕΠΙΣΗΣ!Ο ΔΗΜΟΣ ΜΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ Ο ΟΑΕΔ ΜΟΥ ΤΟ ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΑ ΝΑ ΛΕΩ ΦΩΝΑΖΟΝΤΑΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ…ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΑ ΜΜΕ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ!!

  Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.