Ελλάδα: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη

Ποια κρίση, ποια οικονομικά προβλήματα, ποια λιτότητα; Λεφτά για όπλα υπάρχουν. Πολλά, μάλιστα. Για διαβάστε πιο κάτω να σας σηκωθεί… το πατριωτικό σας αίσθημα. 

Το παγκόσμιο εμπόριο όπλων εξακολουθεί να ανθεί σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη SIPRI που δόθηκε στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση, τα τελευταία πέντε χρόνια η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24% σε σχέση με την 5ετία 2002-2006. Αναφορικά με την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων μειώθηκαν κατά 18% μεταξύ 2002 – 2011, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην Ευρώπη την τελευταία 5ετία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης του SIPRI, τα οποία παρουσιάζει η Deutsche Welle τα τελευταία πέντε χρόνια η ποσότητα των παγκόσμιων πωλήσεων όπλων αυξήθηκε κατά 24 % σε σύγκριση με την 5ετία 2002-2006.

Στους δυο μεγαλύτερους εξαγωγείς, τις ΗΠΑ (30%) και τη Ρωσία (24%), αναλογούν σχεδόν οι μισές πωλήσεις. Ακολουθεί η Γερμανία με 9 % μερίδιο αγοράς, με κύρια εξαγωγικά προϊόντα υποβρύχια και φρεγάτες, και με κυριότερους πελάτες την Ελλάδα (13%), τη Νότια Κορέα (10%) και τη Νότια Αφρική (8%). Στην τέταρτη θέση των μεγαλύτερων εξαγωγέων βρίσκεται η Γαλλία με 8% (η Ελλάδα δεύτερος καλύτερος πελάτης της με 10%) και στην πέμπτη θέση η Βρετανία με 4%.

Οι εισαγωγές συμβατικών οπλικών συστημάτων στις χώρες της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 13 % μεταξύ 2007 και 2011 σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία. Το 80 % των ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχεται μάλιστα από τις χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Την τελευταία 5ετία η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στην περιοχήκαι, μαζί με τη Μ. Βρετανία και τη Νορβηγία, είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες που συγκαταλέγονται στους 20 μεγαλύτερους εισαγωγείς παγκοσμίως.

Ειδικά για την Ελλάδα το SIPRI αναφέρει ότι οι εισαγωγές οπλικών συστημάτων μειώθηκαν κατά 18 % μεταξύ 2002-2006 και 2007-2011. Την τελευταία πενταετία η Ελλάδα βρίσκεται στη δέκατη θέση της σχετικής κατάταξης των χωρών με τις μεγαλύτερες εισαγωγές όπλων ενώ την προηγούμενη πενταετία βρισκόταν ακόμη στην τέταρτη θέση.

Το 2011 η Ελλάδα δεν προχώρησε σε νέες παραγγελίες οπλικών συστημάτων, ωστόσο παρέλαβε το δεύτερο από τα συνολικά τέσσερα βρετανικά Super Vita, όπως επίσης και παρόμοια συστήματα από την Ιταλία και την Ολλανδία. Επίσης παρέλαβε το πρώτο από τα συνολικά 20 γαλλικά ελικόπτερα ΝΗ-90 ενώ εκκρεμεί η παραγγελία των 5 γερμανικών υποβρυχίων τύπου 214.

tvxs

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ελλάδα: Ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στην Ευρώπη

  1. τι να πει κανείς…τα πράγματα μιλάνε από μόνα τους. Μας έχουν βρει εμάς θύματα και τους από πάνω μας εντελώς πουλημένους και κάνουν οι μεγαλοεταιρίες της Ευρώπης και της Αμερικής ότι κυριολεκτικά θέλουν. Μια χώρα με τόσες ευλογίες φυσικές, κλίμα, έδαφος θάλασσες, την έχουν μεταμορφώσει σε παρακμιακή και τελειωμένη. Φτιάχνουν κρίσεις, φτιάχνουν χρέη, φτιάχνουν ανάγκες, φτιάχνουν απόψεις, ότι γουστάρουν φτιάχνουν.
    Τώρα το μόνο που μας λείπει είναι η παραγγελία από τα 5 γερμανικά υποβρύχια για να αντιμετωπίσουμε τους οχτρούς καλύτερα…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι κλειστά.