Εναντίον νεκρών

Στις 29 Φεβρουαρίου 2012, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρκοπούλου υπαναχώρησε από την πρόσφατη (28.11.2011) ομόφωνη απόφασή του και καταψήφισε (με 19 ψήφους έναντι 11) την πρόταση χωροθέτησης κέντρου αποτέφρωσης νεκρών στο Μαρκόπουλο.
Καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η εκκλησία και η συλλογή υπογραφών στην οποία φέρεται ότι επιδόθηκε για ακόμα μια φορά. Σε ένα προκλητικό ανακοινωθέν (8.12.2011) που παραγνωρίζει πλήρως τη νομοθετική ρύθμιση της καύσης των νεκρών και τους διακριτούς ρόλους που οφείλουν να έχουν εκκλησία και πολιτεία, η Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυραιωτικής, κατηγορεί στους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους ότι «ποδοπατούν ιερές διαχρονικές παραδόσεις» και «περιφρονούν την εκκλησιαστική συνείδηση». Έτσι, προειδοποιώντας για «έντονα κοινωνικά προβλήματα» που «πιθανόν να προκαλέσει» η επιμονή του Δημοτικού Συμβουλίου, καλεί το τελευταίο να μην αντιπαρατεθεί με την εκκλησία αλλά να αλλάξει κατεύθυνση.
Όπερ και εγένετο. Ύστερα από μια επεισοδιακή συνεδρίαση στην οποία παρευρέθηκε πλήθος «πιστών», το Δημοτικό Συμβούλιο υπέκυψε δυστυχώς στα εκβιαστικά διλήμματα και μετέστρεψε γνώμη, ακολουθώντας το δόγμα της εκκλησίας και όχι τη βούληση του κοινοβουλίου.
Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καλεί την Πολιτεία να πράξει το αυτονόητο: να υλοποιήσει τις απαραίτητες δομές προκειμένου να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος που η ίδια ψήφισε εδώ και έξι χρόνια και να σταματήσει να αγνοεί το δικαίωμα του καθενός να διαθέσει μετά θάνατον το σώμα του σύμφωνα με τις ιδεολογικές του αξίες και τα θρησκευτικά του πιστεύω.

Το ΔΣ της ΕΕΔΑ

Advertisements

One thought on “Εναντίον νεκρών

  1. Απαραδεκτο! Τι κλειστα μυαλα διαθετουν καποιοι Ελληνες!…Να μην μπορουμε το 2012 να εχουμε και αυτη την επιλογη…Στη Βουλγαρια για αποτεφρωση μας βλεπω…

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.