Είμαστε τελικά «για τα μπάζα»;

Γράφτηκε για το protagon

Τον τίτλο αυτού του κειμένου δεν το έβαλα ο ίδιος αλλά το βάλαμε όλοι μαζί. Τον βάζουμε καθημερινά και παντού. Ουσιαστικά το έχουμε βάλει εδώ και καιρό. Η αφορμή όμως, ήταν μια συνηθισμένη κουβέντα ενός σκληρά εργαζόμενου ανθρώπου, όπως είναι οι οδηγοί των αστικών συγκοινωνιών. Και δεν ειρωνεύομαι καθόλου. Άσχετα αν ανάμεσά τους θα βρεις από τα πιο ακραία στοιχεία, υπάρχουν άλλοι τόσοι και ακόμα περισσότεροι – όπως παντού, άλλωστε- που σου ανατρέπουν ευχάριστα αυτή την εικόνα.

Σε στροφή της διαδρομής, όπως συμβαίνει πάντα, οδηγός ΙΧ για «μεγάλη ανάγκη», έχει παρκάρει με τρόπο που απαγορεύει το λεωφορείο να περάσει, αν και υπάρχει σήμανση, αλλά και πάνω σε ράμπα για τα καρότσια αναπήρων. Ο οδηγός κορνάρει δαιμονισμένα και σε λίγο ο οδηγός βγαίνει βιαστικός από το μανάβικο. Ούτε καν συγγνώμη δεν λέει και «γκαζώνει φουρτουνιασμένος».  «Είμαστε όλοι για τα μπάζα» είπε ο οδηγός και μαζί του συμφωνήσαμε αρκετοί. Μα το ίδιο θα είπε και ο οδηγός του ΙΧ. «Είμαστε όλοι για τα μπάζα, ούτε  3 λεπτά δεν μπορούμε να περιμένουμε τον άλλον». Κάτι μου λέει ότι το ίδιο θα είπε και ο μανάβης. «Είμαστε όλοι για τα μπάζα, δεν θέλουμε  να στηρίξουμε τα μαγαζιά της γειτονίας αλλά θέλουμε να πάνε οι πελάτες στο σουπερμάρκετ». Την ίδια ώρα που ο ίδιος, αγοράζει από την λαϊκή αγορά τη ντομάτα με τριάντα σεντ και σου την πουλάει εσένα με δυο ευρώ. Και φυσικά δεν σου κόβει απόδειξη. Αν τη ζητήσεις, «είσαι για τα μπάζα».


«Είμαστε όλοι για τα μπάζα» σου λέει και ο γιατρός, αναφερόμενος στο κράτος που «σκοτώνει την υγεία» και αμέσως μετά βάζει στη τσέπη «το καφεδάκι» κλέβοντας κι εσένα και το κράτος. Κι εσύ απλώς του λες «ευχαριστώ» . Μήπως το ίδιο «για τα  μπάζα» δεν είμαστε και για τον κουρέα μας;  «Όλοι για τα μπάζα  αλλά κυρίως οι πολιτικοί και οι εφοριακοί που τα τσεπώνουν». Και έχει και ένα δίκιο εδώ που τα λέμε αλλά στο τέλος της βραδιάς, από τους δέκα η δεκαπέντε πελάτες που κούρεψε, σε πόσους έδωσε απόδειξη;  Ναι, «για τα μπάζα» είμαστε και για τον υπεύθυνο του φροντιστηρίου ξένων γλωσσών  που πάει το παιδί μας αλλά αντί να κατεβάσει κάπως  τα δίδακτρα, κάθε χρόνο και πιο πάνω.  Για όλους σχεδόν, οι πολιτικοί «είναι για τα μπάζα». Μπορεί και να συμφωνήσω εδώ. Αλλά για να φτάσουν στη βουλή, δεν  περνάνε από την ψήφο σου;  Τελικά μπορεί πραγματικά να  «είμαστε για τα μπάζα» . Βέβαια, όπως πάντα «όχι εμείς» αλλά «οι άλλοι».

Advertisements