Θύματα πρωτοφανούς ρατσισμού οι Ρομά

Όχι πως υπάρχει κάποια αμφιβολία για αυτό, αφού μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας μας καθημερινά αλλά είναι διαφορετικά τη διαπίστωση να την κάνει ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Φυσικά η ΕΕ και ο Επίτροπος της με την αδράνειά τους και αρκούμενοι μόνο σε διαπιστώσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο πάρα να παρατείνουν και να βαθαίνουν τις ρατσιστικές συμπεριφορές εναντίων των Ρομά.

Θύματα πρωτοφανούς ρατσισμού οι Ρομά στην Ευρώπη, διαπιστώνει ο Επίτροπος Χάμμαρμπεργκ.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι Ρομά, εξακολουθούν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, να υποφέρουν από τις ρατσιστικές επιθέσεις εναντίον τους, να παραμένουν πολύ πίσω από τους άλλους στον τομέα της εκπαίδευσης, της απασχόλησης και της πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση και την υγεία, επισημαίνει, σε έκθεση του που δίνεται σήμερα στην δημοσιότητα, ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμμαρμπεργκ.

Στην έκθεση, που αποτελεί μία πρώτη ολοκληρωμένη επισκόπηση της κατάστασης των Ρομά και των «ταξιδιωτών» στην Ευρώπη, υποστηρίζεται ότι, οι μειονοτικές κοινότητες των Ρομά, συγκαταλέγονται στις πλέον ευάλωτες της Ευρώπης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στα ζητήματα του αντιτσιγγανισμού που σημειώνει έξαρση στην Ευρώπη, στην εναντίον των Ρομά ρατσιστική βία που εξαπλώνεται, στην συμπεριφορά των αρχών επιβολής του νόμου και των δικαστικών αρχών, στη στέρηση των οικονομικών και κοινωνικών τους δικαιωμάτων, στις καταναγκαστικές στειρώσεις που επιβάλλονται στις γυναίκες Ρομά και στην απομάκρυνση των παιδιών Ρομά από τους γονείς τους.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Θύματα πρωτοφανούς ρατσισμού οι Ρομά

Τα σχόλια είναι κλειστά.