Η Γερμανία τιμά τη μνήμη των θυμάτων των νεοναζί

Η Γερμανία, η χώρα που στο παρελθόν έχει προκαλέσει δυο Παγκόσμιους Πολέμους , δεν σταματάει ποτέ να κάνει την αυτοκριτική της. Με κάθε τρόπο, με κάθε ευκαιρία. Διαβάζοντας την είδηση από κάτω, θυμήθηκα το τελευταίο μου ταξίδι – transit στη Γερμανία, όπου τα άτομα με τα οποία ήρθα σε επαφή, για τους τυπικούς ελέγχους στο αεροδρόμιο, ήταν όλοι μετανάστες ή παιδιά μεταναστών. Κινέζα, Πακιστανός, Αφρικανός, Τούρκος κλπ.


Ενός λεπτού σιγή θα τηρήσουν σήμερα κυβέρνηση και πολίτες στη Γερμανία, στη μνήμη θυμάτων των νεοναζί. «Η αδιαφορία είναι καταστροφική» είπε η γερμανίδα Καγκελάριος και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να αποτρέψει στο μέλλον τον εφιάλτη του νεοναζισμού. 

Τρεις μήνες έπειτα από την εξάρθρωση της ακροδεξιάς εγκληματικής οργάνωσης στη Γερμανία, μέλη της οποίας είχαν δολοφονήσει 10 άτομα – τα περισσότερα τουρκικής καταγωγής – η Γερμανία θυμάται τα θύματα αυτών των επιθέσεων.

Στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή σε εθνικό επίπεδο. Την πρωτοβουλία ζήτησαν κυβέρνηση και συνδικάτα, ενώ θα συμμετάσχουν πολίτες, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις και σχολεία.

Στο Βερολίνο και το Αμβούργο τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα σταματήσουν για ένα λεπτό, ενώ μεσίστιες σημαίες κυματίζουν σε πολλά σημεία της χώρας.

Η γερμανίδα Καγκελάριος είπε, μιλώντας σε ειδική τελετή στο Μέγαρο Μουσικής Βερολίνου και απευθυνόμενη στις οικογένειες των θυμάτων: «Θρηνούμε μαζί σας» – και υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να εμποδίσει την επανάληψη των εν ψυχρώ δολοφονιών.

Η Ανγκελα Μέρκελ διάβασε τα ονόματα των θυμάτων και την ηλικία τους, μίλησε για τα μελλοντικά τους σχέδια, περιέγραψε τις συνθήκες ζωής τους και μίλησε για την οικογενειακή τους κατάσταση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν 1.200 επίσημοι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων συγγενείς των θυμάτων, ξένοι διπλωμάτες, πολιτικοί και ακαδημαϊκοί.

Τα Νέα 

Advertisements