Η λίστα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο

Και όσο θυμάμαι τις κορόνες Καρατζαφέρη και άλλων ακροδεξιών – ξενόφοβων- εθνικιστών που προσπαθούν να μας πείσουν ότι «οι μετανάστες βγάζουν τα λεφτά μας έξω», τόσο με πιάνουν τα γέλια. Αλλά σωστά. Άλλο να στέλνει ο μετανάστης στους γονείς του 50 ή 100 € το μήνα και άλλο να στέλνει ο κάθε ντόπιος από 100.000 έως 300.000 € στο Λονδίνο για αγορά κατοικίας σε πλούσιο προάστιο…

Περισσότερα από ένα δισ. ευρώ έχουν τοποθετηθεί από Έλληνες και ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις στη βρετανική κτηματαγορά. Σύμφωνα με τη λίστα που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών τις προηγούμενες ημέρες, περίπου 300 Έλληνες και επιχειρήσεις κατέχουν ακίνητα σημαντικής αξίας στο Λονδίνο και μάλιστα στις ακριβότερες περιοχές. Στις λίστες περιλαμβάνονται γιατροί και δικηγόροι, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, ενώ αρκετοί επιχειρηματίες έχουν αγοράσει υπό τη σκέπη των επιχειρήσεών τους διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες.

Η λίστα των βρετανικών αρχών είναι αποκαλυπτική, δεδομένου ότι περιλαμβάνονται πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τις ελληνικές ελεγκτικές αρχές να φτάσουν στους πραγματικούς ιδιοκτήτες των ακινήτων. Συγκεκριμένα, στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται πληροφορίες καθώς και τα στοιχεία των Ελλήνων που αγόρασαν αλλά και των πωλητών των ακινήτων, η τιμή πώλησης, οι φόροι που καταβλήθηκαν, ακόμα και διευθύνσεις των Ελλήνων στην Ελλάδα.

Από τα στοιχεία που έστειλαν οι βρετανικές αρχές στο πλαίσιο της διοικητικής συνδρομής προκύπτουν τα εξής:

1. Την τελευταία διετία έχουν αποκτηθεί από Έλληνες ακίνητα αξίας από 100.000 ευρώ έως και 3.000.000 ευρώ.

2. Συνολικά έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους άνω του ενός δισ. ευρώ σε ακίνητα στο Λονδίνο.

3. Οι περισσότερες αγοραπωλησίες έχουν πραγματοποιηθεί στα ακριβά προάστια του Λονδίνου.

4. Στη λίστα περιλαμβάνονται ονόματα πολιτικών, γιατρών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, καλλιτεχνών και επωνυμίες επιχειρήσεων.

5. Υπάρχουν ακόμα και off shore εταιρείες οι οποίες όπως φαίνεται βρίσκονται υπό τη σκέπη Ελλήνων που κατοικούν μόνιμα στην Ελλάδα.

Αυτό που καλούνται να πράξουν πλέον οι ελεγκτικές αρχές είναι να διαπιστώσουν εάν τα χρήματα με τα οποία αγοράστηκαν τα ακίνητα στο Λονδίνο προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες ή αποτελούν προϊόν ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Οι υπάλληλοι της γενικής γραμματείας πληροφορικών συστημάτων αρχικώς θα ελέγξουν εάν τα ακίνητα αυτά έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε1. Σύμφωνα με τη νομοθεσία όσοι κατέχουν ακίνητα στο εξωτερικό υποχρεούνται να το δηλώσουν στο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης και συγκεκριμένα στους κωδικούς 029-030 (πίνακας 2). Ωστόσο, η μη αναγραφή των ακινήτων στο έντυπο Ε1 αφορά μία τυπική παραβάση. Η σημαντικότερη πάντως διασταύρωση που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, εφόσον δοθεί η πολιτική εντολή, σχετίζεται με την οικονομική κατάσταση των εν λόγω φορολογουμένων. Οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν στο άνοιγμα των λογαριασμών, ενώ θα αναζητηθούν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων προηγούμενων ετών. Στην περίπτωση που η προέλευση δεν δικαιολογείται θα κληθούν οι υπόχρεοι να καταβάλουν πρόστιμα στο ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπόχρεοι θα πρέπει να αποδείξουν στις αρχές την προέλευση των χρημάτων. Σε διαφορετική περίπτωση τα ποσά αυτά φορολογούνται με συντελεστή 45%.

Πάντως, μέχρι στιγμής από τις διάφορες λίστες που έχει λάβει το υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι, ενώ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων εξαιτίας του όγκου εργασίας δεν μπορεί να ξεκινήσει, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, εκτεταμένες διασταυρώσεις. Από την άλλη πλευρά, οι εφορίες βρίσκονται υπό αναδιάρθρωση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα διαθέσιμα στοιχεία. Ίσως το ΣΔΟΕ θα μπορούσε να αναλάβει τους ελέγχους αυτούς, όπως και τις λίστες από τα εμβάσματα που έχουν σταλεί από διάφορες χώρες εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

kathimerini.gr

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Η λίστα με τους Έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο

  1. lngnailsDimitris

    Δεν νομίζω οι Βρετανική κυβέρνηση να δώσει στοιχεία στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος δεδομένου οτι πάντα δέχεται το χρήμα, φτάνει να πληρωθεί ο φόρος στην εφορία. Λέτε να δεχτούν να χάσουν 30-45% για μεγάλα ποσά φόρο, μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουν την Ελλάδα? Δεν νομίζω! Πολύ ενδιαφέρον άθρο!

    Μου αρέσει!

Τα σχόλια είναι κλειστά.