«Σκοτώστε» την Ελλάδα της βιτρίνας

Η φράση βγήκε από το στόμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια,  στη συνάντηση που είχε με τις αθλήτριες από την Εθνική Ομάδα πόλο γυναικών,  για να τις συγχαρεί για το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Και πολύ σωστά τα είπε ο πρόεδρος. Αλλά, κύριε πρόεδρε, ποια είναι η Ελλάδα της βιτρίνας και ποιοι την έφτιαξαν, «σκοτώνοντας» την πραγματική βιτρίνα της Ελλάδας; Αν, κύριε πρόεδρε, νιώθετε κι εσείς χωρίς δυνάμεις και δυνατότητες και όπως είπατε στις αθλήτριες «μακάρι να ήμουν εγώ η Πολιτεία» για να τις παρηγορήσετε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για το ότι η Πολιτεία εδώ και δυο χρόνια τους έταζε πριμ αλλά ποτέ δεν τους το έδωσε, τι έχετε να απαντήσετε σε χιλιάδες άλλους νέους και νέες που καθημερινά βλέπουν τα όνειρά τους να σκοτώνονται;

Την Ελλάδα της βιτρίνας τη φτιάξατε κι εσείς, κύριε πρόεδρε. Εσείς προσωπικά, όλοι οι προκάτοχοί σας και οι πολιτικοί που κυβερνήσατε αυτό τον τόπο.  Διότι μπορεί σήμερα να μην έχετε αρμοδιότητες, όπως λέτε, αλλά υπήρξατε  μαζί με άλλους «αρχιτέκτονας» της βιτρίνας. Μιας βιτρίνας που έχει τόσες κακοτεχνίες που για να βρεις «τις καλές γωνίες της», πρέπει να ψάξεις πολύ. Όπου και να γυρίσεις το κεφάλι σου, «τη βιτρίνα» βλέπεις.  Και πολύ φοβάμαι πως αν όλοι μας προσπαθήσουμε να «σκοτώσουμε» την Ελλάδα της βιτρίνας, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο διότι θα συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε πολλοί «στη τζαμαρία».

Την Ελλάδα, κύριε πρόεδρε, δυστυχώς την φτιάξατε μια απέραντη βιτρίνα. Μια βιτρίνα που «εκθέτει» κάθε είδους φτήνιας και νεοπλουτισμού. Μια βιτρίνα που μόνο όταν βγαίνεις έξω καταλαβαίνεις πόσο κακοφτιαγμένη είναι. Στη «βιτρίνα» μας, γεμάτες οι καφετέριες και τα εστιατόρια πολυτελείας δίπλα σε άστεγους, ζητιάνους, πεινασμένους, μισονεκρούς, μισοζωντανούς. Με τις πανάκριβες ενδυμασίες, τις δερμάτινες ή και μαϊμού τσάντες «φίρμες» και τα μπόλικα χρυσαφικά, που γκρινιάζουν για την ανεργία και την τεμπελιά. Παρκαρισμένα παντού τα τζιπ και οι Mercedes, γυαλιστερά αντικείμενα της φτηνής μας βιτρίνας που μας καλείτε να «σκοτώσουμε».

Η πραγματική βιτρίνα αυτής της χώρας, πάντως, αναχωρεί κύριε πρόεδρε, αν δεν είναι ήδη αλλού. Αναχωρεί διότι εδώ δεν βλέπει ελπίδα. Πάει εκεί που δεν βλέπουν ούτε από πού είναι, ούτε πώς λένε τον πατέρα της, ούτε αν έχει  κάποιον συγγενή σε πολιτικό κόμμα να τη βοηθήσει. Εκεί που τη θέλουν μόνο για αυτό που είναι ικανή να κάνει. Και η πραγματική βιτρίνα αυτής της χώρας, είναι ικανή να κάνει πραγματικά μεγάλα πράγματα. Μέσα και έξω. Μια ματιά στα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, σε πείθει εύκολα. Προς το παρόν, όμως, εδώ «λάμπει» η Ελλάδα της βιτρίνας και όχι η βιτρίνα της Ελλάδας. Και αν θέλετε να τη «σκοτώσουμε», ξεκινήστε πρώτα εσείς που τη φτιάξατε.

Γράφτηκε για το protagon

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “«Σκοτώστε» την Ελλάδα της βιτρίνας

Τα σχόλια είναι κλειστά.