Καταδίκη της Ελλάδας για το βιασμό μετανάστη από λιμενικό

Μια απο τις πολλές καταδίκες της χώρας απο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες ως τώρα είχαν να κάνει με συνθήκες κράτησης και βασανιστήρια κρατουμένων, η τελευταία έχει μια άλλη πτυχή. Πίσω από το δράμα εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, κρύβονται άλλα τόσα δράματα που προκαλούνται από ανθρώπους που η πολιτεία και επέκταση ο φορολογούμενος πολίτης, τους πληρώνει για να παρέχουν βοήθεια ή απλώς να επιτελέσουν το καθήκον τους. Μια θλιβερή μειοψηφία μετατρέπεται σε απάνθρωπη μηχανή θανάτου και βασανισμού . Αυτή η μειοψηφία αμαυρώνει και τη φήμη όλου του προσωπικού που ασχολείται με αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα.

Με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τον 44χρονο μετανάστη Necati Zontul, καταδικάζοντας την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που απαγορεύει τα βασανιστήρια και τη βάναυση συμπεριφορά.

Ο Necati Zontul είχε καταγγείλει ότι το καλοκαίρι του 2001, ως μέλος ομάδας αλλοδαπών που είχαν συνελήφθη για τη δια της θαλάσσης παράνομη εισόδο στην Ελλάδα, υπέστη βιασμό με γκλοπ από άνδρα του Λιμενικού Σώματος.

Το γεγονός είχε προκαλέσει τότε την έντονη διαμαρτυρία των συγκρατουμένων του, οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας, ενώ στη συνέχεια έπεσαν και εκείνοι θύματα κακοποίησης και εξευτελισμού.

Ιατρική γνωμάτευση είχε επιβεβαιώσει τις σωματικές κακώσεις στους αλλοδαπούς, παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν αρνηθεί αρχικά να κάνουν δεκτό το αίτημά τους να υποβληθούν σε εξέταση.

Στη συνέχεια διεξήχθη έρευνα που οδήγησε στη δικαστική διερεύνηση και στην πρωτόδικη καταδίκη σε 30 μήνες φυλάκιση και σε 6 μήνες σε δεύτερο βαθμό, του άνδρα του λιμενικού που καταγγέλθηκε από τον Necati Zontul, για προσβολή σεξουαλικής αξιοπρέπειας. Μαζί καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης και άλλα 4 άτομα.

Όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την απόφασή του έκρινε ότι η πράξη του λιμενικού προς τον Necati Zontul αποτελεί βασανιστήριο και πως η έρευνα της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές διεξήχθη πλημμελώς. Επίσης, γίνεται αναφορά στη μικρή ποινή που επιβλήθηκε στο λιμενικό και στο χαρακτηρισμό των πράξης του ως »ράπισμα», όπως και σε πλήθος άλλων ανακριβειών και παραλήψεων.

Με την απόφαση η Ελλάδα καταδικάστηκε στην καταβολή 50.000 ευρώ, συν των δικαστικών εξόδων.

Η υπόθεση Zontul είχε λάβει τα τελευταία χρόνια διεθνείς διαστάσεις, με πλήθος δημοσιευμάτων και αναφορών σε έντυπα και στο internet.

akous

Advertisements

One thought on “Καταδίκη της Ελλάδας για το βιασμό μετανάστη από λιμενικό

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.