Αλλάζει κελί ο Εφραίμ

Λίγες εβδομάδες μετά τους ασπασμούς με τον Πούτιν και τη θεαματική περιοδεία του, μετά της Αγίας Ζώνης, στη Ρωσία, ο ηγούμενος Εφραίμ ίσως περάσει Χριστούγεννα στη φυλακή, συνλειτουργώντας στην εορταστική λειτουργία. Με βούλεμα του Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε για να αποφασίσει μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα, ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου κρίθηκε προφυλακιστέος για τη γνωστή υπόθεση του Βατοπεδίου.

Ο εισαγγελέας Παναγιώτης Ματζούνης ήταν αυτός, μετά την απολογία του ηγούμενου, που έκρινε ότι στον κατηγορούμενο πρέπει να επιβληθούν, αντί της προφυλάκισης, περιοριστικοί όροι (απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα) καθώς και χρηματική εγγύηση 200.000 ευρώ.

Το Συμβούλιο, ενώπιον του οποίου εμφανίστηκε χθες ο ηγούμενος, τάχθηκε τελικά υπέρ της γνώμης της ανακρίτριας, Ειρήνης Καλού, και έτσι ο ηγούμενος πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Δικαστικοί κύκλοι σημειώνουν ότι θεωρείται εξαιρετικά δυσχερής η προσβολή της απόφασης καθώς πρόκειται για βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Παράλληλα οι ίδιοι κύκλοι εξέφραζαν απορία γιατί δεν έχει ακολουθήσει την ίδια πορεία και ο μοναχός Αρσένιος, που βαρύνεται με αντίστοιχες κατηγορίες.

protagon