«Επίσημο τέλος» του πολέμου στο Ιράκ

Όπως γράφει το tvxs, «εννέα χρόνια μετά την εισβολή των αμερικανών στο Ιράκ, ο Τζο Μπάιντεν σε μία τελετή ανακοίνωσε το τέλος του πολέμου. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μαλίκι, τόνισε ότι «η αποχώρηση των Αμερικανών από το ιρακινό έδαφος θα θεωρηθεί ιστορική νίκη».

Βέβαια, η επίσημη πλευρά είναι το ένα σκέλος και η πραγματικότητα το άλλο αλλά και σκληρότερη. Μόνο σήμερα, 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ σε δύο επιθέσεις. Η πρώτη σημειώθηκε στην πόλη Χάλες, στην επαρχία Ντιγιάλα. Παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε αγορά εξερράγη με αποτέλεσμα 10 άνθρωποι να σκοτωθούν και τουλάχιστον 20 να τραυματιστούν.

Στην ίδια επαρχία, άγνωστοι επιτέθηκαν σε τρία σπίτια ηγετικών στελεχών μιας παραστρατιωτικής ομάδας η οποία μάχεται την αλ Κάιντα, σκοτώνοντας οκτώ άτομα. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τον Οκτώβριο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 258 πολίτες, αστυνομικοί και στρατιωτικοί.

Ο Στρατιωτικός ουμανισμός της Δύσης, δείχνει να μην έχει τα ποθητά αποτελέσματα των εμπνευστών του. Ή μήπως τα έχει και εμείς δυσκολευόμαστε να τα «διαβάσουμε»;…

Advertisements