«Ναι» της Ν.Δ. στο δημοψήφισμα

Tου Aθανάσιου Έλλις

Τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος είναι πολλά και έχουν κατατεθεί εξαντλητικά το τελευταίο διήμερο. Κορυφαία έκφραση δημοκρατίας για έναν κυρίαρχο λαό, ευκαιρία νομιμοποίησης μιας αναγκαίας πολιτικής, όχημα για να διαμηνύσουν οι Ελληνες τη σθεναρή υποστήριξή τους στην παραμονή εντός του ευρώ και της ευρωπαϊκής οικογένειας, ακόμη και ως δίδαγμα δημοκρατίας προς την Ευρωζώνη το περιγράφουν οι υποστηρικτές του. Ως τυχοδιωκτική κίνηση με την οποία η Ελλάδα θέτει από μόνη της εν αμφιβόλω την παραμονή της στο ευρώ, απειλώντας ταυτόχρονα τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρωζώνης, το χαρακτηρίζουν οι επικριτές του πρωθυπουργού, οι οποίοι μιλούν για ανεύθυνη απόφαση η οποία στη σημερινή συγκυρία κοινωνικού αναβρασμού μπορεί να εκτροχιάσει τη χώρα από το ευρωπαϊκό της μέλλον εάν οι πολίτες επιλέξουν να αξιοποιήσουν το δημοψήφισμα ως ψήφο διαμαρτυρίας κατά του κ. Παπανδρέου.

Ταυτόχρονα, είναι γνωστές οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ και εντός του κυβερνώντος κόμματος καταγράφονται σημαντικές τριβές που μπορεί να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις, ίσως και αύριο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως προέκυψε και από το υπουργικό συμβούλιο που ολοκληρώθηκε χθες τα ξημερώματα, ο κ. Παπανδρέου εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στην υλοποίηση της απόφασής του. Εάν δεν υποχωρήσει στις όποιες πιέσεις του ασκούνται, καταφέρει αύριο να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και συσπειρώσει το κόμμα του εξασφαλίζοντας την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος, ο γράφων τολμά να καταθέσει την παρακάτω πρόταση η οποία έχει ως αποδέκτες την αντιπολίτευση, πρωτίστως τη Ν.Δ., αλλά και, γενικώς, όλους τους πολίτες.

Η Ν.Δ. θα μπορούσε να δηλώσει ότι ως το κατ’ εξοχήν φιλοευρωπαϊκό κόμμα της χώρας, ως η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, θα ψηφίσει «ναι» στο ερώτημα που θα τεθεί στο δημοψήφισμα καθώς είναι σθεναρά υπέρ της παραμονής της χώρας εντός της Ευρωζώνης.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Σαμαράς θα καλέσει όλους τους Ελληνες να ψηφίσουν «ναι» στην Ευρώπη, «ναι στο ευρώ», «ναι» στη νέα χρηματοδότηση και την ελάφρυνση από το χρέος που αυτή προβλέπει -στη χθεσινή ομιλία του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας αναγνώρισε τη σημασία της νέας χρηματοδότησης- αλλά ταυτόχρονα θα διαμηνύσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι αυτό το ηχηρό «ναι» δεν θα πρέπει να μεταφρασθεί ως προσωπική επιβράβευση του κ. Παπανδρέου.

Με αυτόν τον τρόπο θα διαχωρισθεί εκ των προτέρων, και με πλήρη σαφήνεια, η απόπειρα του πρωθυπουργού να ταυτίσει την παραμονή του στην εξουσία με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Ετσι δεν θα επιτρέψει στον κ. Παπανδρέου να εξαγάγει προσωπικά και κομματικά οφέλη από τη λαϊκή επιδοκιμασία μιας εθνικής επιλογής που διαπερνά τα κομματικά όρια. Η προσέγγιση αυτή θα αποβεί ακόμη πιο αποτελεσματική εάν λάβει καθολικό χαρακτήρα και υιοθετηθεί και από άλλους φιλοευρωπαϊστές ηγέτες μικρότερων κομμάτων, όπως την κ. Μπακογιάννη και τον κ. Κουβέλη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ακόμη και την επομένη της ηχηρής επαναβεβαίωσης της προσήλωσης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή της πορεία, σύσσωμη η αντιπολίτευση θα δικαιούται να επιμείνει σε εκλογές.

Μια τέτοια στάση της αντιπολίτευσης θα διαφυλάξει το κύρος και το συμφέρον της Ελλάδας, θα επιτρέψει την εξασφάλιση της νέας χρηματοδότησης, αλλά και θα ανατρέψει την απόπειρα εκβιασμού του κ. Παπανδρέου, ο οποίος επιχειρεί να ταυτίσει την αυτονόητη επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να διασωθεί και να παραμείνει εντός του ευρώ, με τη δική του πολιτική επιβίωση και διατήρηση στην πρωθυπουργία, την οποία δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι επιθυμεί πλέον η κοινή γνώμη.

kathimerini.gr

Advertisements