Παραπλανητική εκστρατεία «εμβολιασμού» της CIA στο Πακιστάν

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν την καπήλευση της ιατρικής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς. Αναφέρθηκε παραπλανητική χρήση της ιατρικής βοήθειας που θέτει σε κίνδυνο την κρίσιμη εμπιστοσύνη προς τις οργανώσεις και το προσωπικό που παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.

Νέα Υόρκη, 14 Ιουλίου, 2011- Όπως δήλωσε σήμερα η διεθνής, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εικάζει την παραπλανητική χρήση μιας εκστρατείας εμβολιασμού στο Πακιστάν με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Το γεγονός  αυτό θέτει σε κίνδυνο την καίρια προς τις οργανώσεις και το προσωπικό που παρέχει πολύτιμη ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια εμπιστοσύνη.

«Είτε είναι αλήθεια είτε όχι, και μόνο η εικασία για παραπλανητική παροχή ιατρικής περίθαλψης βλάπτει τη δημόσια αντίληψη για τον πραγματικό σκοπό της ιατρικής δράσης», δήλωσε ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, Διεθνής Πρόεδρος των ΓΧΣ. «Με όλους τους πληθυσμούς που βρίσκονται σε κρίση, είναι αρκετά δύσκολο για τις οργανώσεις και το προσωπικό που παρέχει ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια να αποκτήσουν πρόσβαση και να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των κοινοτήτων και ειδικά των πληθυσμών που είναι ήδη δύσπιστοι απέναντι στα κίνητρα κάθε εξωτερικής βοήθειας.»

Η παραπλανητική χρήση της ιατρικής βοήθειας θέτει επίσης σε κίνδυνο ακόμη κι εκείνους που προσφέρουν θεμιτή και πολύτιμη ιατρική βοήθεια. Επιπλέον, μια ενέργεια με κανένα θεραπευτικό ή προληπτικό όφελος, που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο στρατιωτικούς σκοπούς, μυστικές υπηρεσίες και πολιτικούς στόχους, παραβιάζει την ιατρική ηθική που απαιτεί την παροχή βοήθειας αποκλειστικά και μόνο με βάση τις ανάγκες των ασθενών μη βλάπτοντας τους.

Η αμερόληπτη ανθρωπιστική βοήθεια απαιτεί την αποδοχή από όλους: τις κοινότητες και τα αντιμαχόμενα μέρη-είτε πρόκειται για εθνικές κυβερνήσεις, αντίπαλες ένοπλες ομάδες, διεθνείς δυνάμεις ή άλλες ομάδες με εγκληματική δραστηριότητα. Σε όλες τις συγκρούσεις ή σε άκρως πολιτικοποιημένα περιβάλλοντα, αυτή η πρόσβαση μπορεί να επιτευχθεί και να διατηρηθεί σε βάθος χρόνου ενεργώντας με μοναδικό γνώμονα το καλό των ασθενών.

«Η παραπλανητική εκστρατεία εμβολιασμού της CIA αποτελεί σοβαρή χειραγώγηση της ιατρικής πράξης», τόνισε ο Δρ. Καρουνακάρα. «Ο κίνδυνος βρίσκεται στο γεγονός ότι ευάλωτες ομάδες –όπου και αν βρίσκονται- θα μπορούσαν να αρχίσουν να αμφισβητούν τα πραγματικά κίνητρα της παρεχόμενης ιατρικής βοήθειας. Πιθανή συνέπεια όλου αυτού είναι ότι ακόμη και η βασική υγειονομική περίθαλψη, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού, δε θα φτάνει σε αυτούς που τη χρειάζονται περισσότερο».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) είναι μια διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση που παρέχει βοήθεια στα θύματα ενόπλων συγκρούσεων, επιδημιών, καταστροφών από φυσικούς ή ανθρώπινους παράγοντες σε περισσότερες από 65 χώρες.

Οι ΓΧΣ δραστηριοποιούνται στο Πακιστάν από το 1986, παρέχοντας δωρεάν ιατρική βοήθεια στα μέλη εκτοπισμένων κοινοτήτων και σε Αφγανούς πρόσφυγες, σε θύματα συγκρούσεων, και σε όσους έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη. Στην Επαρχία Κάιμπερ Πακτανκούα (Khyber Pakhtunkhwa) και τις Ομοσπονδιακά Διοικούμενες Φυλετικές περιοχές, ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται στις περιοχές Καράμ (Kurram Agency), Χένγκου (Hangu), Λόουερ Ντίρ (Lower Dir), Πεσαβάρ (Peshawar), Μαλακάντ (Malakand) και Σουάτ (Swat). ΟΙ ΓΧΣ εργάζονται επίσης στις επαρχίες Μπαλουχιστάν (Balochistan) και Σιντ(Sindh).! Για να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία της δράσης τους στο Πακιστάν, οι ΓΧΣ δέχονται μόνο ιδιωτικές δωρεές από όλο τον κόσμο και καθόλου χρηματοδότηση από κυβερνήσεις και συνδεόμενους με αυτές φορείς χρηματοδότησης ή ομάδες που συνδέονται με πολιτικά ή στρατιωτικά συμφέροντα.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα 

Advertisements