Η ελληνική κρίση με τα μάτια των «άλλων»

*Του Πέτρου Παπασαραντόπουλου

Petros PapasarantopoulosΤο διήμερο 16 και 17 Ιουνίου, ήμουν στα Τίρανα. Με περιορισμένη πρόσβαση στο internet, η κύρια πηγή πληροφόρησής μου ήταν οι ξένοι τηλεοπτικοί σταθμοί. Είχα λοιπόν την ευκαιρία να διαπιστώσω, από πρώτο χέρι, το πώς βλέπουν την ελληνική κρίση οι «άλλοι».

Η ελληνική κρίση έχει την τιμητική της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Το BBC, το Euronews, το CNN, είχαν συνεχή ροή ειδήσεων από την Αθήνα, αναλύσεις για την Ελλάδα, στρογγυλά τραπέζια με ειδικούς. Ο σουπερστάρ του CNN στα οικονομικά, Richard Quest, ανέλυε, με τη βοήθεια γραφημάτων και διαγραμμάτων το πώς μια ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα επεκταθεί ως πανούκλα στην Ευρώπη, από εκεί στις ΗΠΑ και από τις ΗΠΑ θα επανεισαχθεί μεγεθυσμένη στην Ευρώπη και θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, κάνοντας την κατάρρευση της Lehman Brothers, που προκάλεσε την παγκόσμια κρίση του 2008, να μοιάζει με ασήμαντο επεισόδιο.

Ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, στο Euronews, απαντώντας σε ερωτήσεις τηλεθεατών, τόνισε πολλές φορές ότι το μέλλον της Ευρώπης περνάει μέσα από τη διάσωση της Ελλάδας.

 Όλοι οι αναλυτές συμφωνούσαν ότι η Ελλάδα πρέπει να βοηθηθεί με κάθε τρόπο, αρκεί να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να ζει πάνω από τις δυνατότητες της. Όλοι προσπαθούσαν να εξηγήσουν το πόσο καταστροφικό για την Ελλάδα είναι το σύνθημα των «αγανακτισμένων», «δε χρωστάμε, δεν πουλάμε, δεν πληρώνουμε».

Διάχυτος ο θετικός τόνος και η συμπάθεια για την Ελλάδα. Αυστηρή κριτική σε στερεοτυπικά δημοσιεύματα του λαϊκιστικού ευρωπαϊκού τύπου εναντίον της Ελλάδας, όπως εκείνα της Bild. Απαξιωτικά σχόλια για την ανεύθυνη στάση της Νέας Δημοκρατίας.  Θετικά σχόλια για τον πρόσφατο ανασχηματισμό και συνεχής ροή πληροφοριών για το νέο υπουργό Οικονομικών.

Η εντύπωση μου από αυτό το διήμερο είναι ότι μοιάζει να υπάρχει μια παγκόσμια, μια συμπαντική συνωμοσία για να σωθεί η Ελλάδα, αρκεί να το θέλει και η ίδια. Έχουμε τρελάνει όλο τον κόσμο και, παρόλα αυτά, συνεχίζουμε να ζούμε στον κόσμο μας.

*Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Εκδόσεις Επίκεντρο

Advertisements