Η Γερμανία αρνείται το Δίστομο!

Σε οποιονδήποτε, εκτός από τους λάτρεις τους ναζισμού που δυστυχώς υπάρχουν και στην Ελλάδα, το Δίστομο φέρνει στο νου τις θηριωδίες του Χίτλερ και της πολεμικής του μηχανής. 66 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου και ακόμα η Γερμανία αρνείται να δώσει τις αποζημιώσεις, την ώρα που η Ελλάδα βιώνει μια «νέα κατοχή» από τα όπλα που της έχει πουλήσει η ίδια η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, για να προφυλάξουμε την δημοκρατία από τους κακούς γείτονες. Προφανώς δεν φταίει η σημερινή Γερμανία για τον ναζισμό αλλά φταίει που δεν συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο…

Εξήντα επτά χρόνια μετά το ολοκαύτωμα του Διστόμου, το αίμα των 218 αθώων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας κοχλάζει ακόμη. Διεκδικεί το αυτονόητο, την τιμωρία του εγκλήματος και τη δικαίωση.

Το ίδιο και η ελληνική και ιταλική Δικαιοσύνη.

Όχι όμως και η γερμανική κυβέρνηση. Δια του προξένου της, απέκλεισε κάθε νομική υποχρέωση της Γερμανίας στους συμπατριώτες του, που πραγματοποίησαν τις προάλλες παράσταση διαμαρτυρίας για την καταβολή των πολεμικών αποζημιώσεων, παρουσία και του Μανώλη Γλέζου, προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.

Η υπόθεση έχει μεταφερθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατόπιν προσφυγής της Γερμανίας, με πρόσχημα την ετεροδικία, και η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει ήδη τα σχετικά στοιχεία.

Ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και ομότιμος πρόεδρος του ΔΣΑ, Ευάγγελος Μαχαίρας, υπενθυμίζει ότι τα αιτήματα του Συμβουλίου, είναι 108 δισ. ευρώ για την καταστροφή των υποδομών της χώρας, βάση της Διάσκεψης των Παρισίων (σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας), 54 δισ. ευρώ για το κατοχικό δάνειο, οι αποζημιώσεις των πολιτών και η επιστροφή των αρχαιοτήτων και των μνημείων

Ειδικά για το Δίστομο, ο κ. Μαχαίρας αναφέρει ότι «οι επιζώντες του τραγικού συμβάντος δεν έχουν ακόμη δικαιωθεί, παρά το γεγονός ότι ο Άρειος Πάγος επικύρωσε τη δικαστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία έπρεπε να καταβάλει αποζημίωση ύψους 28 εκατ. ευρώ, συν τους τόκους. Έως σήμερα, το Βερολίνο δεν έχει πληρώσει τίποτα, επικαλούμενο σε όλους τους σχετικούς με τις αποζημιώσεις δικαστικούς αγώνες, ετεροδικία».

Επισημαίνει όμως, ότι «και η ελληνική κυβέρνηση μπλοκάρει τη διαδικασία κατάσχεσης των γερμανικών περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα».

«Ένας στους τέσσερις νεκρούς Διστομίτες ήταν το τίμημα της νιότης σε αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, που ακόμα δεν έχει τιμωρηθεί, παρόλο που υπάρχουν οι αποφάσεις του Αρείου Πάγου της Ελλάδας και της Ιταλίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας.

ΑΠΕ/ΜΠΕ

Advertisements