Απόλυτο φιάσκο Σαμαρά στις Βρυξέλλες

Στη γωνιά της ευρωδεξιάς ο Σαμαράς
Η περιοδεία του Α. Σαμαρά ολοκληρώθηκε πριν από λίγο με αρκετά αρνητικό τρόπο για τον πρόεδρο της Ν.Δ. που είδε τους ομοϊδεάτες του, κκ. Ρομπάι και Μπαρόζο, όπως χθες και ο Γάλλος Πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, να τον καλούν –με επίσημες ανακοινώσεις από τα γραφεία τους- να αλλάξει ρότα και να συνεργαστεί με την κυβέρνηση στο νέο δημοσιονομικό σχέδιο.

Ο κ. Μπαρόζο ζήτησε «επειγόντως», από τον κ. Σαμαρά να «δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης», ενώ νωρίτερα ο κ. Ρομπάι κάλεσε τον πρόεδρο της Ν.Δ. «να είναι συνεργάσιμος», προτρέποντάς τον με αυτό τον τρόπο να υπάρξει εθνική συνεννόηση.

«…Ο Πρόεδρος Μπαρόζο κάλεσε επειγόντως τον κ. Σαμαρά να δεσμευτεί στην επίτευξη ευρείας εθνικής συναίνεσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να αντιμετωπίσει με τον πιο αποφασιστικό και αποτελεσματικό τρόπο τις σημερινές ιστορικές προκλήσεις για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ολοκλήρωσαν πρόσφατα στην Ελλάδα την αποστολή τους σχετικά με την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της αποστολής η Επιτροπή πιστεύει σθεναρά ότι η ευρεία πολιτική και κοινωνική στήριξη στα μεταρρυθμιστικά μέτρα είναι κρίσιμα σημαντική, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο μέλλον της ελληνικής οικονομίας» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.


Ρομπάι προς Σαμαρά: Να είσαι συνεργάσιμος

Νωρίτερα από το γραφείο του κ. Ρομπάι εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση, όπου καταγράφεται η πίεση προς τη Ν.Δ. να παράσχει ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη στο δημοσιονομικό σχέδιο.

«Συναντήθηκα με τον κ. Σαμαρά και συζητήσαμε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Υπογράμμισα την ανάγκη να συνεχίσει η Ελλάδα με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες προσαρμογής, ώστε να αποκατασταθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα και να εξασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Επίσης, σημαντική πρόοδος –υπογραμμίζεται- ότι έχει επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο, χρειάζεται όμως να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί βιώσιμη ανάκαμψη.

«Μείζονες προσπάθειες απαιτούνται στους τομείς των εσόδων και των δαπανών. Οι προσπάθειες να επιστρέψει η Ελλάδα σε ένα αξιόπιστο δημοσιονομικό δρόμο και σε οικονομική ανάκαμψη, απαιτεί από όλα τα κόμματα να παράσχουν ευρεία και εποικοδομητική πολιτική υποστήριξη. Κάλεσα τον κ. Σαμαρά να είναι συνεργάσιμος σε αυτό το σημείο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ρομπάι, η οποία διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Στ. Δήμας και έγινε εκτενής συζήτηση για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


vimaonline

Advertisements

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Απόλυτο φιάσκο Σαμαρά στις Βρυξέλλες

  1. Παράθεμα: Τον “φτύνουν” και ο Σαμαράς νομίζει ότι βρέχει « Ανταποκριτής | Correspondent

Τα σχόλια είναι κλειστά.