Είκοσι προσωπικότητες του Ισραήλ, καλούν την Ευρώπη να αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος

Όταν τη αναγνώριση του κράτους, το ζητούν και οι ίδιοι οι Ισραηλινοί, έστω κι αν αυτοί δεν είναι «παιδιά» του Σαρόν και του Νετανιάχου, μάλλον έχει έρθει η ώρα αυτό να γίνει. Κι αν λάβουμε υπόψη μας την ευκολία που αυτό έγινε στην περίπτωση  του Κοσόβου, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως όλα είναι θέμα βούλησης. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι εδώ δεν υπάρχει βούληση, αν και το αίμα του Παλαιστινιακού λαού ρέει εδώ και έξι και πάνω δεκαετίες…

Είκοσι προσωπικότητες στο Ισραήλ, μεταξύ τους αρκετοί πρώην υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να στηρίξουν την αναγνώριση στον ΟΗΕ του παλαιστινιακού κράτους, σε γραπτή έκκλησή τουςς που δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

«Μια διακήρυξη της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας δεν είναι απλώς μια νόμιμη ενέργεια, συνιστά μια θετική και εποικοδομητική ενέργεια για τα δύο κράτη, το ισραηλινό και το παλαιστινιακό», εκτιμούν οι υπογράφοντες την έκκληση.

Σύμφωνα με αυτούς, «η ανικανότητα της διεθνούς κοινότητας και πρωτίστως των ΗΠΑ να επιτύχουν την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αντανακλά μια αλήθεια που προκαλεί προβληματισμό: «η ειρήνη έγινε όμηρος της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η έκκληση υπογράφεται από τον πρώην γενικό εισαγγελέα του Ισραήλ Μίκαελ Μπεν Γάιρ, τον πρώην γενικό διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών Αλόν Λιέλ, τον πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Αβραάμ Μπουργκ και τον νομπελίστα Οικονομίας Ντάνιελ Κάνεμαν.

Το αίτημα δημοσιοποιείται την ώρα που η δεξιά κυβέρνηση στο Ισραήλ έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα διεθνώς για να απορριφθεί στον ΟΗΕ οποιαδήποτε αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Παρά τις αμερικανικές αντιρρήσεις οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν την προσπάθειά τους για την αναγνώριση του κράτους τους το Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν πλέον πιθανότητες διαπραγματεύσεων μετά τις δηλώσεις του Νετανιάχου.

«Η βασική επιλογή μας είναι οι διαπραγματεύσεις, αλλά αν δεν σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις το Σεπτέμβριο, θα στραφούμε στα Ηνωμένα Έθνη», προειδοποίησε την Τετάρτη ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

ape/mpe

Advertisements