Κακό νέο για την Ελλάδα, η παραίτηση Στρος Καν

Δεν μπορεί, εμάς άλλα μας είπαν εδώ πέρα. Εδώ μας έπεισαν ότι όλο το κακό για την Ελλάδα ήταν ο Στρος Καν, τώρα οι Ευρωπαίοι λένε ότι μας αντιμετώπισε με ευνοϊκότερους όρους απ’ότι τη Βραζιλία; Γιατί δεν μας αφήνεται να νομίζουμε πως όλοι είναι εχθροί μας; 

Στην αντικατάσταση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν και στο ενδεχόμενο να μην προέρχεται ο διάδοχός του από ευρωπαϊκή χώρα, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του, στο τηλεοπτικό δίκτυο «Sky Italia», ο οικονομικός αναλυτής και ανταποκριτής της εφημερίδας «Λα Ρεπούμπλικα» στη Νέα Υόρκη, Φεντερίκο Ραμπίνι.

 «Οταν ο Στρος Καν αντικατασταθεί υπάρχει η πιθανότητα, χώρες όπως η Ινδία, η Βραζιλία, η Κίνα, να προσπαθήσουν να προωθήσουν δικό τους υποψήφιο για την προεδρία του Διεθνούς Οργανισμού. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι οι εσωτερικές ισορροπίες ψήφων και δυνάμεων του οργανισμού, άλλαξαν πολύ πρόσφατα και η Ευρώπη έχασε μέρος της ισχύος της», τόνισε ο Ραμπίνι.

Ο αναλυτής της «Λα Ρεπούμπλικα», εξήγησε επίσης ότι «οι χώρες των λεγόμενων αναδυόμενων οικονομιών, πιστεύουν ότι με τον Στρος- Καν η Ελλάδα αντιμετωπίσθηκε με ευνοϊκότερους όρους, απ’ ότι συνέβη, παραδείγματος χάρη, με την Βραζιλία. Κατά συνέπεια, στην περίπτωση που ο νέος γενικός διευθυντής δεν είναι Ευρωπαίος, αλλά λατινοαμερικανός, Ινδός ή Τούρκος, η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την ελληνική κρίση, θα είναι σίγουρα πολύ πιο άκαμπτη και τυπική. Μια αρνητική εξέλιξη για την Αθήνα».

Παράλληλα με δηλώσεις του, πάντα στην οικονομική εκπομπή του Sky Italia, o Τζαν Μαρια Γκρός Πιέτρο -καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου της Ρώμης Luiss- αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το Ευρώ. Σύμφωνα με τον ιταλό καθηγητή, «κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό. Οι πολίτες δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν σχεδόν κανένα εισαγόμενο αγαθό. Το μόνο που θα κατάφερνε μια τέτοια κίνηση, θα ήταν ότι δεν θα μπορούσε να κατηγορηθεί, πλέον, κανένας ξένος οργανισμός για την δεινή κατάσταση που θα αντιμετώπιζε η χώρα».

Σύμφωνα με τον Γκρός Πιέτρο «η διεθνής και ευρωπαϊκή στήριξη, πρέπει να συνεχισθεί, βάσει, όμως, ενός προγράμματος συγκεκριμένων παρεμβάσεων και αλλαγών». Πρόσθεσε δε, ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε έξι μήνες και ίσως, ούτε μέσα σε ένα ή δυο χρόνια».

απε

Advertisements