Εκπληκτικό! Το κράτος ψάχνει πρόσφυγα να του δώσει άσυλο

Όπως λέει και η παροιμία : Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο Βουνό, πάει το Βουνό στον Μωάμεθ!
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ

Τον Αφγανό πολιτικό πρόσφυγα MSW, που τον πέταξαν στο… δρόμο, αρνούμενες να εξετάσουν την αίτησή του για παροχή ασύλου, αναζητούν τώρα οι ελληνικές αρχές για να του δώσουν… άσυλο, μετά την καταδίκη που εισέπραξε, τον Ιανουάριο του 2011, η Ελλάδα (μαζί με το Βέλγιο) από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή, για παραβίαση των διατάξεων της Σύμβασης, καθώς και για παραβίαση του δικαιώματος υποβολής μιας πραγματικής προσφυγής κατά της απέλασής του στο Αφγανιστάν.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης προκύπτει από την επιστολή που έστειλε, στις 9 Μαΐου 2011, στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και τον δικηγόρο του… χαμένου Αφγανού πρόσφυγα, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Φωκίων Γεωργακόπουλος. Με την επιστολή γνωστοποιείται ότι κατατέθηκε ήδη στον τραπεζικό λογαριασμό του… αγνώστου διαμονής Αφγανού πρόσφυγα το ποσό των 5.725 ευρώ, που του είχε επιδικάσει το Δικαστήριο ως αποζημίωση, και ζητείται η συνδρομή του δικηγόρου προκειμένου να γίνει γνωστή η… διεύθυνσή του.

Ο κύριος Γεωργακόπουλος, μάλιστα, διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές κοινωνικές υπηρεσίες έχουν βρει διαθέσιμη στέγη για τον MSW.

Προς διαμόρφωση πλήρους εικόνας αυτής της υπόθεσης, που καταδεικνύει το πλήρες αλαλούμ που επικρατεί στην ελληνική πολιτική παροχής ασύλου σε πολιτικούς πρόσφυγες, υπενθυμίζεται ότι:

– Εχοντας αντιμετωπίσει μία ανεπιτυχή δολοφονική απόπειρα εναντίον του στο Αφγανιστάν, ο MSW εγκατέλειψε την Καμπούλ στις αρχές του 2008 και πέρασε στην Ελλάδα, καταφεύγοντας στη συνέχεια στο Βέλγιο, όπου ζήτησε αρχικά να του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.

– Οι βελγικές αρχές, επικαλούμενες τον Κανονισμό «Δουβλίνο ΙΙ», ζήτησαν από την Ελλάδα να υποστηρίξει την αίτησή του και παρά τις αντιρρήσεις του τον έστειλαν, στις 15 Ιουνίου 2009, στην Αθήνα, όπου κρατήθηκε σ’ ένα δωμάτιο, δίπλα στο αεροδρόμιο.

– Τρεις ημέρες αργότερα, οι ελληνικές αρχές τον… απελευθέρωσαν, δίχως να δώσουν απάντηση στο αίτημά του για χορήγηση ασύλου και τον άφησαν ουσιαστικά στην τύχη του. Τώρα επιχειρούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα…

enet.gr

Advertisements