Η Άννα Διαμαντοπούλου στη Διασταύρωση

Δείτε εδώ
κι εδώ
Κυρία Διαμαντοπούλου, υπάρχει ένα αυγό του φιδιού που τράφηκε μέσα στην Ελλάδα, κατ’ εσάς. Από ποιους;
– Όχι μόνο στην Ελλάδα. Εκτιμώ ότι ομάδες οι οποίες Θεωρητικοποιούν τη βία και βασίζονται σε έναν δικού τους τύπου αναρχισμό, υπάρχουν σε όλες τις χώρες. Δεν το υποτιμώ και, αν θέλετε, εγώ το καταγγέλλω απολύτως και προσπαθώ και να το κατανοήσω. Νομίζω ότι το πολιτικό σύστημα, με όλα τα θετικά του και τα αρνητικά του, αφήνει πάντοτε και τα περιθώρια ή δημιουργεί και τις χαραμάδες εκείνες από τις οποίες, αναπτύσσετε και καλλιεργείτε η βία. Το πώς θα καταπολεμηθεί αυτή η βία είναι η μεγάλη ευθύνη των πολιτικών συστημάτων. Η καταστολή δεν είναι ποτέ η λύση, είναι πολύ πιο σύνθετο, και νομίζω ότι ως κοινωνία, για πολλά χρόνια δεν ασχοληθήκαμε σε βάθος όσο έπρεπε.

pc120002
-Κατ’ εσάς, είναι «σύστημα» αυτό που βιώνουμε και όχι «κίνημα»;
-Κοιτάξτε, διαχώρισα απολύτως αυτό που γίνετε με τους νέους και την έκρηξη στους δρόμους, που πιστεύω ότι είναι μια αυθεντική έκφραση αυτής της γενιάς. Θεωρώ εντελώς υγιές σύμπτωμα το ότι η γενιά αυτή, η γενιά του 21ου αιώνα, είναι στους δρόμους στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις, διαδηλώνει, φωνάζει με άλλη γλώσσα, με άλλο τρόπο, με άλλα χαρακτηριστικά, με άλλα αιτήματα απ’ ότι οι άλλες γενιές. Αυτό είναι υγεία για μια κοινωνία και έτσι προχωράει η ιστορία. Δεν προχωράει η ιστορία ούτε χωρίς εκρήξεις ούτε χωρίς συγκρούσεις. Αλλά το διαχωρίζω απολύτως από αυτή την τυφλή βία η οποία χτυπάει ανεξέλεγκτα, χτυπάει χωρίς λόγο, δημιουργεί προβλήματα όχι στο κράτος, δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική συνοχή και τους ανθρώπους. Εκείνο ονομάζω «σύστημα» και εκείνο δεν είναι κάτι που παρουσιάστηκε ειδικά τώρα, εκείνο, αυτό το κομμάτι το «σύστημα» περιορισμένων ανθρώπων, έχει πολλών χρόνων ιστορία μέσα στην Ελλάδα. Όμως εδώ είναι μια απόλυτα διαφορετική γραμμή και νομίζω ότι για να αναλύσουμε τα δεδομένα και τα γεγονότα αυτών των ημερών, πρέπει να διαχωρίσουμε αυτό το κομμάτι, από τις δεκάδες χιλιάδες νέους που βγήκαν στο δρόμο, που κατά την άποψή μου και καλά έκαναν και αυτοί θα αποφασίσουν τι θα κάνουν από δω και πέρα.
-Αν ήσασταν πρωθυπουργός της Ελλάδας, ποια θα ήταν η αντίδρασή σας μετά από όλα αυτά που είδαμε;
-Κύριε Ago, ξέρετε ότι στα ελληνικά καφενεία η πιο συνηθισμένη ρήση είναι: «αν ήμουνα μια μέρα πρωθυπουργός θα δεις εγώ τι θα έκανα»
-Απλά εγώ απευθύνομαι σε μια πολιτικό η οποία καθόλου απίθανο δεν είναι, κάποια στιγμή να τη δούμε πρωθυπουργό.
-Ευχαριστώ αλλά δεν είναι εύκολο να πει κανείς, και δεν θα ήθελα να δώσω ένα τσιτάτο «θα κάνω αυτό, θα κάνω εκείνο». Είναι σίγουρο ότι εάν το ΠΑΣΟΚ ήταν στην εξουσία, νομίζω τα πέντε χρόνια αυτά που πέρασαν, πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Και αν θέλετε, ακόμα και αυτή η διαχείριση της κρίσης, δηλαδή το ότι το βράδυ του φόνου του μικρού, του νεαρού στα Εξάρχεια, δεν υπήρξε άμεση αντίδραση, νομίζω και εσείς, κι εγώ που ακούσαμε στις εννιά η ώρα ότι υπήρχε φόνος παιδιού στα Εξάρχεια, εγώ μέσα μου τουλάχιστον είπα «θα καεί η Αθήνα!». Όταν λοιπόν, δεν υπάρχει άμεση παρέμβαση, δεν βγαίνει ο Πρωθυπουργός της χώρας να μιλήσει, να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει άμεσες ευθύνες, να κινηθεί με έναν τρόπο που δείχνει ότι κατανοεί τι συμβαίνει, η πρώτη αντίδραση ήταν αρνητική. Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Υπουργός Παιδείας ήταν στα μπουζούκια μέχρι τα χαράματα, και την άλλη μέρα πήγε στο γήπεδο και παρακολούθησε ποδόσφαιρο! Την Κυριακή που φλεγόταν η Αθήνα από μαθητές και φοιτητές. Επομένως, είναι μια κυβέρνηση η οποία σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη, με την οικονομική κρίση, με θεσμική κρίση παντού, δεν έχει ούτε τα αντανακλαστικά ούτε την δημοκρατική ευαισθησία και ο πρωθυπουργός δεν έχει και την δυνατότητα πλέον, να αναλάβει για την ευθύνη αυτών που συμβαίνουν. Η συνομιλία με την κοινωνία είναι το μεγαλύτερο στοίχημα ενός πολιτικού. Χρειάστηκαν να περάσουν τρεις ημέρες για να δούμε τον πρωθυπουργό να λέει αυτονόητα πράγματα στην τηλεόραση! Ήταν πάρα πολύ αργά. Ήταν πολύ αργά και έκανε πολύ λίγα! Και νομίζω ότι κυρίως οφείλεται στο ότι έχει ξεκοπεί από τα κοινωνικά δρώμενα.
-Πιστεύετε ότι μια παρέμβαση του πρωθυπουργού ή έστω του υπουργού που έχει την ευθύνη της αστυνομίας, θα καταλάγιαζε την οργή του κόσμου;
-Όχι, δεν καταλαγιάζουν τόσο εύκολα οι εκρήξεις οι οποίες πάντοτε, πρέπει να πούμε ότι, πολλές φορές χρειάζεται μια αφορμή και νομίζω ότι σε ένα βαθμό ο φόνος του παιδιού ήταν μια αφορμή. Αλλά στις ευνομούμενες κοινωνίες , υπάρχει μια ανάγκη κάποιος να αναλάβει ευθύνες. Η παραίτηση ενός υπουργού δίνει ένα στίγμα ότι μια κυβέρνηση κατανοεί ότι πάνω απ’ όλα, οι ευθύνες είναι πολιτικές. Και πολλές φορές ένας υπουργός δεν φταίει ο ίδιος άμεσα, παίρνοντας ,όμως ,την ευθύνη και παραιτούμενος , έχει έναν συμβολισμό. Κοιτάξτε, τελικά για όλα τα πράγματα η τελική ευθύνη είναι στην πολιτική. Η αστυνομία της δημοκρατίας είναι ένα εργαλείο. Το αν δεν λειτουργεί καλά η αστυνομία, το αν δεν είναι εκπαιδευμένοι οι αστυνομικοί, το αν συμπεριφέρονται με τον τρόπο που συμπεριφέρονται την ευθύνη την έχουν οι πολιτικοί. Επομένως εκεί πρέπει να φανεί η ανάληψη ευθύνης, η οποία δεν έχει γίνει ποτέ.
-Να το θέσω αλλιώς γιατί δεν πήρα ακριβώς την απάντηση που ήθελα. Η Άννα Διαμαντοπούλου εάν ήταν πρωθυπουργός της Ελλάδος, μετά από όλα αυτά που είδαμε θα υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής της; Θα είχε παραιτηθεί η ίδια;
-Θα επιμείνω να μην απαντώ ευθέως στο εάν ήμουν πρωθυπουργός. Θα σας πω ότι η άποψή μου είναι ότι σε περιόδους κρίσης δεν είναι λύση να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Κάθε άλλο! Εγώ θεωρώ ότι είναι ρίψασπις ένας πρωθυπουργός ο οποίος την ώρα της κρίσης και που όλα γύρω φαίνονται να είναι σε σύγκρουση, δεν πιστεύω ότι έπρεπε να γίνει αυτό. Πιστεύω όμως ότι έπρεπε να υπάρχει παραίτηση υπουργού για να αναληφθούν πολιτικές ευθύνες και έπρεπε ο πρωθυπουργός να κάνει άμεσες παρεμβάσεις. Άμεσες παρεμβάσεις επικοινωνώντας με την κοινωνία και με τους νέους και άμεσες παρεμβάσεις για την λειτουργία μια αστυνομίας για αυτό που η αστυνομία είναι. Η αστυνομία είναι για να προστατεύει τους πολίτες. Και δεν τους προστάτευσε. Προκάλεσε το κοινό αίσθημα και δεν προστάτευσε τους πολίτες.
pc120004
– Δεν μπορώ πάντως να μην υπογραμμίσω την πρόβλεψή σας, ακόμη και πριν ένα λεπτό είπατε ότι ακούγοντας το θάνατο, την δολοφονία του Αλέξανδρου, είπατε ότι θα καεί η Αθήνα. Ήταν τόσο δύσκολο για την κυβέρνηση, για το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως να προβλέψει αυτό το πράγμα κυρία Διαμαντοπούλου;
-Κοιτάξτε, ο Υπουργός Εσωτερικών είναι βουλευτής Α’ Αθήνας, και επειδή και εγώ είμαι βουλευτής Α’ Αθήνας γνωρίζουμε και οι δυο, και πολλοί άλλοι, ποια είναι η κατάσταση σήμερα στην πόλη αυτή. Υπάρχει μια τρομαχτική ένταση από πάρα πολλές πλευρές. Δεν είναι μόνο ο χώρος των Εξαρχείων ή ο χώρος των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών. Είναι και άλλα προβλήματα που τα ξέρετε και τα συζητήσαμε μαζί πρόσφατα. Όλα αυτά, είναι το μεγάλο στοίχημα του κάθε πολιτικού, να μπορεί να αντιληφθεί τι γίνετε μέσα στους πολίτες τους οποίους εκφράζει, να μπορεί να προβλέψει αυτό που θα γίνει και να μπορεί να το προλάβει. Εάν δεν κάνει αυτά, αυτά είναι από τα στοιχειώδη πράγματα που πρέπει να έχει ένας πολιτικός και για τα οποία πρέπει να κριθεί. Είναι ωραίο το όραμα, είναι ωραίοι οι μεγάλοι στόχοι, είναι μεγάλος ο σχεδιασμός για να τους υλοποιήσεις, αλλά υπάρχουν και αυτά που τρέχουν μέσα στις κοινωνίες. Είναι η καθημερινή ζωή των ανθρώπων και εκεί νομίζω, για να απαντήσω ευθέως, ότι δεν μπόρεσαν να τα προβλέψουν και δεν είχαν αντανακλαστικά να αντιδράσουν γιατί έχουν χάσει τελείως την επαφή τους με την πραγματικότητα.
-Κανονικά εγώ από την αρχή έπρεπε να ξεκινήσω με το θέμα για το οποίο και ήρθα για να πάρω αυτή την συνέντευξη, και αφορά φυσικά το νέο νομοσχέδιο για τη δημοτική αστυνομία που έχει ενσωματώσει το υπουργείο εσωτερικών και το θέμα της δεύτερης γενιάς των μεταναστών. Αν και κατά την άποψή μου, αν μπορώ να έχω άποψη, θεωρώ λάθος την έκφραση, μάλλον να αποκαλούμε τα παιδιά των μεταναστών δεύτερη γενιά μεταναστών. Λέτε κάποια στιγμή στην ομιλίας σας στην Βουλή ότι τα παιδιά που πήγαν σε ένα σχολείο στην Αθήνα είναι νέοι αφρικανοί Έλληνες. Μου άρεσε ως έκφραση αυτή. Ορμώμενος από αυτή την έκφραση θέλω να σας ρωτήσω, μπορεί κάποια στιγμή να δούμε έναν αφρικανό έλληνα σε θέση του δικού μας Ομπάμα;
– Είναι πολύ δύσκολο κύριε Ago, για να ήμαστε ειλικρινείς και ξέρουμε την κοινωνία. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουνε πολύ μεγάλες διαφορές με την αμερικανική κοινωνία. Να θυμηθούμε ότι η αμερικανική κοινωνία έχει δημιουργηθεί από την συγχώνευση εθνών, λαών, κουλτούρας και γλωσσών, μέσα σε ένα χωνευτήρι. Οι ευρωπαϊκές κοινωνίες, η Ελλάδα, η Αλβανία, η Γερμανία, η Γαλλία έχουν από μόνες τους μια πολύ ισχυρή εθνική βάση, μια εθνική ταυτότητα. Και εκεί δημιουργούνται πολύ διαφορετικές καταστάσεις απ’ ότι αυτές στην Αμερική γι’ αυτό και είδατε ότι απετέλεσε πολύ μεγάλο γεγονός στη Γερμανία ότι ένας τουρκικής καταγωγής Γερμανός έγινε επικεφαλής ενός κόμματος, πολύ μικρού βέβαια αλλά συζητήθηκε πάρα πολύ. Η απάντηση λοιπόν στο αν θα μπορούσαμε να δούμε έναν αφρικανό έλληνα στη θέση του πρωθυπουργού ίσως να γίνει σε πάρα πολλά χρόνια. Αυτό όμως που θα ήθελα εγώ να δω, αυτή τη στιγμή, είναι σε μια χώρα όπου οι μετανάστες είναι πια πάνω από το 10% να αρχίσουμε να βλέπουμε δημοτικούς συμβούλους, να αρχίσουμε να βλέπουμε δημάρχους, να αρχίσουμε να βλέπουμε βουλευτές, ανθρώπους οι οποίοι εκφράζουν όχι μόνο τους ομοεθνής τους αλλά και τα κοινωνικά στρώματα στα οποία λειτουργούν.
-Αυτή τη μέρα τη βλέπετε μακριά πάντως;
-Όχι, δεν τη βλέπω μακριά. Εάν την έβλεπα μακριά θα ανησυχούσα για την ελληνική δημοκρατία. Δηλαδή πιστεύω ότι είναι πια θέμα χρόνου να προχωρήσουμε στην ιθαγένεια και στα πολιτικά δικαιώματα και εκτιμώ ότι, τουλάχιστον στο χώρο της αυτοδιοίκησης, μπορούμε να έχουμε μια ικανοποιητική εκπροσώπηση των μεταναστών.
-Δώστε μου μια απάντηση σε ένα ερώτημα το οποίο σήμερα το ρωτούσαν η Άννα και η Ιωάννα που είναι οι δυο μου κόρες, η Άννα έχει έρθει 5 μηνών στην Ελλάδα και η Ιωάννα έχει γεννηθεί εδώ. Αναφέρεστε στο λόγο σας ακριβώς πάνω σε αυτό το ζήτημα. Λέτε όμως κάποια στιγμή ότι αυτά τα παιδιά είναι έλληνες, γνωρίζουν ακριβώς την ελληνική ιστορία χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα. Η ερώτηση που θα έκανε η Άννα και η Ιωάννα είναι η εξής: όταν θα φτάσω στα 18, που είναι 15 και 14, τότε θα ξεκινήσουν να νιώθουν μπροστά στις φίλες τους ότι είναι μετανάστριες; Θα μπορέσει μια κυβέρνηση μέσα σε αυτά τα λίγα χρόνια που έρχονται, τα δυο-τρία χρόνια μέχρι να φτάσει στα 18 η Άννα, να αντιστρέψει αυτό το δεδομένο;
-Ναι, κύριε Αgo εγώ νομίζω πρέπει και εσείς από την δική σας πλευρά να ξεκαθαρίσετε ορισμένα πράγματα. Εγώ θα σας πω την άποψή μου. Δεν θεωρώ την έννοια του μετανάστη αρνητική και θεωρώ ότι κάποιος που είναι στην Ελλάδα και είναι μετανάστης και είναι ελληνοαλβανός, έτσι όπως έχουμε ελληνοαμερικάνους ή αλβανοέλληνες εν πάση περιπτώσει που δεν το χρησιμοποιούμε ως έκφραση, μακάρι να το χρησιμοποιήσουμε, είναι πολύ περήφανος που ζει στην Ελλάδα, αγαπάει την χώρα αυτή, αγαπάει τη γλώσσα, ζει σε μια κοινωνία, όπως την αγαπάνε όλοι και ταυτόχρονα αγαπάει και τη δικιά του χώρα και τη δική του κουλτούρα και είναι και περήφανος που είναι από εκεί που είναι. Στα 18 του χρόνια λοιπόν, έχει την κοινωνική επιτυχία και καταξίωση να έχει τη δυνατότητα να είναι και τα δυο, και να είναι χρήσιμα και τα δυο, δηλαδή ένα παιδί που μεγαλώνει στο σχολείο, ποιο είναι το στοίχημα για όλους εμάς; Ποιο είναι το στοίχημα του εκπαιδευτικού συστήματος; Να είναι απολύτως ενσωματωμένο και να αριστεύει όπως αριστεύει που, όπως είδατε στην ομιλία μου είπα ότι ένα στα τρία παιδιά που είναι άριστα είναι παιδιά μεταναστών, και την ίδια στιγμή να μπορεί να δηλώσει με περηφάνια, και οι άλλοι να μπορούν να το προσλαμβάνουν έτσι, ότι έχει και μια άλλη ταυτότητα. Επομένως στα 18 του χρόνια ένα παιδί που παίρνει την ελληνική ιθαγένεια και είναι έλληνας πολίτης με πλήρη δικαιώματα, γιατί από εκείνη τη στιγμή και μετά του χρειάζονται τα δικαιώματα με ονοματεπώνυμο μέχρι τα 18 όλα τα παιδιά έχουν τα ίδια δικαιώματα όσων αφορά το σχολείο, την πρόσβαση, την εξέλιξη κλπ. Στα 18 λοιπόν η πιστοποίηση αυτών των δικαιωμάτων είναι πια η μεγάλη επιτυχία και του ίδιου του ατόμου και της κοινωνίας στην οποία μπορεί να τα προσφέρει.
pc120005
-Με την ιδιότητα της υπεύθυνου παιδείας στο ΠΑΣΟΚ, μιας και αναφερθήκαμε προηγουμένως στον υπουργό παιδείας την επόμενη ή την ίδια μέρα των επεισοδίων, ήθελα να σας ρωτήσω για την περίπτωση του σχολείου της Γκράβας.
-Βεβαίως. Έχω δουλέψει πολύ, έχω κάνει ερωτήσεις, έχω φτάσει στη Βουλή, έχω κάνει πολλά.
-Προβλέπετε ως αυριανή κυβέρνηση, όποτε και αν είναι αυτή, θα επαναφέρει αυτήν την διαδικασία;
-Θέλω να σου θυμίσω πρώτα-πρώτα ότι οι δάσκαλοι στη Γκράβα, που είναι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά έκαναν πολλά πράγματα, βοηθήθηκαν…
-Ξέρετε, η μεγάλη μου κόρη είναι μαθήτρια στην Γκράβα.
-Ναι, είναι ένα από τα σχολεία που πρόσφατα επισκέφθηκα, και οι δάσκαλοί του είναι εξαιρετικοί και οι δάσκαλοι είναι πάντοτε οι πρωταγωνιστές στο να αλλάξει μια κοινωνία όμως οι άνθρωποι αυτοί είχαν ενισχυθεί επί ΠΑΣΟΚ. Μέσα στο 2004 είχαν οικονομικές ενισχύσεις, είχαν υποστήριξη σε ό, τι έκαναν. Από το 2004 και μετά άλλαξαν τα πάντα. Δεν επέτρεψαν τους γονείς να μαθαίνουν ελληνικά, δεν επέτρεψαν να μαθαίνουν αλβανικά, αιγυπτιακά, κουρδικά τα παιδάκια του σχολείου. Τους επέβαλαν να λένε το πάτερ ημών ενώ είχαν βρει μια προσευχή που ήταν για όλα τα παιδιά, ήταν ένα ποίημα του Ρίτσου το οποίο ήταν ένα ποίημα προς το Θεό και το κάθε παιδάκι απευθυνόταν στο δικό του Θεό, ήταν όλα τα παιδιά μαζί. Αυτό το σταμάτησε η κυβέρνηση το 2005 και επέβαλε το πάτερ ημών το οποίο μπορούσε να το πει το 1/3 από τα παιδιά. Οι πολιτικές διαφορές είναι τεράστιες, επομένως το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 είχε μια άλλη συμπεριφορά, και μέσα στο πρόγραμμά μας το οποίο νομίζω έχετε αλλά μπορώ να σας το δώσω και αναλυτικά, έχουμε και δεσμεύσεις. Δεν μπορεί εμείς να θέλουμε οι Έλληνες, τα παιδιά δηλαδή στην Γερμανία γιατί θέλουμε να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα; Γιατί ήμαστε περήφανοι που η δεύτερη γενιά, η τρίτη γενιά αμερικανών μιλάει την ελληνική γλώσσα και δεν αναγνωρίζουν και στους άλλους αυτή την περηφάνια; Θα υπάρχει λοιπόν η υποστήριξη της μάθησης της γλώσσας του καθένα. Και επειδή είμαι υπεύθυνη παιδείας υπάρχουνε ποια και πολύ ενδιαφέρουσες παιδαγωγικές μελέτες που λένε ότι, όταν ένα παιδί μιλάει πολύ καλά την μητρική του γλώσσα τότε μιλάει ακόμη καλύτερα και την όποια άλλη γλώσσα μάθει. Επομένως το να υποστηρίξεις το παιδί από τα πρώτα βήματα: εμένα με λυπεί το ότι παιδιά από την Αλβανία σήμερα δεν ξέρουν να γράφουν την γλώσσα τους. Αισθάνομαι υπεύθυνη ως πολιτικός το να μπορώ να τα υποστηρίξω. Είναι παιδιά που γεννήθηκαν εδώ, που μεγάλωσαν εδώ, που προσφέρουν σ’ αυτή την χώρα, που θα προσφέρουν σ’ αυτή την χώρα. Επομένως αυτό που … στο πρόγραμμά μας την υποστήριξη και των παιδιών και από την Αίγυπτο και από το Κουρδιστάν και την Πολωνία και την Βουλγαρία. Είναι μια χώρα που έχει μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που είχε 20 χρόνια. Πρέπει να το κατανοήσουμε. Και αν το κατανοήσουμε θα το αντιμετωπίσουμε με τρόπο που θα βοηθάει την κοινωνική συνοχή της χώρας.
-Αλήθεια τώρα που το αναφέρατε αυτό μου δίνετε το ερέθισμα ούτως ώστε να σας ρωτήσω. Πράγματι όλοι μας διαπιστώνουμε , με χαρά είναι η αλήθεια, όταν βλέπουμε έλληνες, και εγώ ακόμη που δεν είμαι ελληνικής καταγωγής, που διαπρέπουνε στο εξωτερικό. Είτε επιστήμονες, είτε ασχολούνται με τα media είτε με οτιδήποτε άλλο. Σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση, δεν θα μπορούσε τώρα να είχει δοθεί, και μιλάω για την αλβανική κυβέρνηση μιας και κατάγομαι από την Αλβανία, και είναι και η πλειοψηφία των μεταναστών εδώ από την Αλβανία. Δεν θα μπορούσε να είχε μεριμνήσει η πολιτεία ούτως ώστε στα παιδιά των μεταναστών να δοθεί η δυνατότητα να μάθουν την γλώσσα;
– Για αυτό αναφέρθηκα στο πρόγραμμά μας. Μιλάμε για την οργάνωση μαθημάτων με την υποστήριξη και του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να μπορούν, εκτός μαθημάτων …. αλλά να μπορούν στο σχολείο να μάθουν τα παιδιά την γλώσσα τους από την χώρα που προέρχονται.
-Ενέχει μεν έναν κίνδυνο αυτό εν πάση περιπτώσει κυρία Διαμαντοπούλου για να γίνει;
-Κοιτάξτε, υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουνε παντού κινδύνους και δεν είμαι αφελής. Εγώ είμαι πάρα πολλά χρόνια στην πολιτική και τα Βαλκάνια είναι ένας τόπος μεγάλων συγκρούσεων και εχθροτήτων, ένας χώρος με πολέμους, με όλους εναντίων όλων, σκεφτείτε στα Βαλκάνια ποιος δεν πολέμησε εναντίων ποιου, και όλες αυτές οι μνήμες αλλά και η σημερινή δύσκολη κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει σενάρια, φόβο. Θα έχουμε πάρα πολλούς αλβανούς οι οποίοι θα αλλάξουν την πραγματικότητα , ότι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, ότι θα υπάρξει αλβανικό κράτος που θέλει να κάνει αυτά, το αλβανικό κράτος έχει τους ίδιους φόβους, οι Έλληνες, οι Βορειοηπειρώτες που θα δημιουργήσουν και αυτοί την δική τους δύναμη και θα δημιουργήσουν προβλήματα στο αλβανικό κράτος. Το ίδιο με την Τουρκία και με την Βουλγαρία. Οι φόβοι υπάρχουν πάντοτε και είναι τα φαντάσματα της ιστορίας. και χωρίς να έχουμε αφέλεια γιατί κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για δημοκρατία σε όλες τις χώρες η οποία θα λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν πρέπει να ξεκινάμε από το φόβο. Πρέπει να ξεκινάμε από την αλληλεγγύη και από τις προϋποθέσεις της κοινωνικής συνοχής σε μια κοινωνία και βεβαίως την διμερείς σχέσεις μεταξύ των χωρών να θέτουν τα όρια που η κάθε πολιτεία θεωρεί ότι δεν θα της δημιουργήσει ιδιαίτερα μεγάλα προβλήματα. Υπάρχουν στην Γερμανία ομοσπονδιακά κράτη τα οποία το εκπαιδευτικό σύστημα υποστηρίζει την γλώσσα της ελληνικής, πορτογαλικής, ιταλικής. Υπάρχουνε ομοσπονδιακά κράτη που αυτό γίνετε μέσα από τους δήμους. Υπάρχουνε ομοσπονδιακά κράτη τα οποία επιτρέπουν να γίνετε αυτό στα σχολεία χωρίς να το υποστηρίζουν οικονομικά. Αυτό το μοντέλο πρέπει να το εξετάσουμε και να το δούμε και βεβαίως να συνεργαστούμε με όλες τις επιμέρους κυβερνήσεις, να υπάρξουν διμερείς σχέσεις και διμερείς συμφωνίες. Και αυτό επαναλαμβάνω αφορά και τους ανθρώπους που είναι εδώ και τους έλληνες που είναι αλλού.
-Κάνοντας τον δικηγόρο του διαβόλου, κανείς θα’ λεγε ότι το ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004 ήτανε κυβέρνηση. Ήτανε κυβέρνηση που δέχτηκε το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και ξαφνικά, και βεβαίως απροετοίμαστη και η κοινωνία και η κυβέρνηση και η πολιτεία και σε όλα αυτά τα χρόνια είναι η αλήθεια ότι ενώ θεσπίστηκαν νόμοι δεν μπορέσαμε ως πολιτεία, ως κράτος να σχηματίσουμε κάποιους κανόνες στους οποίους θα βαδίσουμε. Πιστεύετε ότι έχει έρθει πλέον η ώρα ούτως ώστε το ΠΑΣΟΚ διδασκόμενο από τα προηγούμενα λάθη, παραλήψεις ή ακόμη και επιτυχίες να μπορέσει να το κάνει αυτό; Χωρίς να το πάρουμε στα πλαίσια του θεωρητικού ότι εάν έρθουνε τα πράγματα εμείς θα το κάνουμε. Πραγματικά δηλαδή να μπορεί να υπάρχει ένα όραμα πάνω από αυτό το ζήτημα.
-Ναι, έχετε δίκιο ότι δεν πρέπει να αρχίσουμε να λέμε «θα γίνει και αυτό και εκείνο και το άλλο». Και ξέρετε, επειδή και οι μετανάστες δεν ψηφίζουν, εγώ όταν στην Α’ Αθήνας θέλησα να πάω στις γειτονιές μου έλεγαν ‘’δεν έχει νόημα και πολύ γιατί οι περισσότεροι δεν ψηφίζουν. Είτε είναι μετανάστες είτε είναι ετεροδημότες που είναι σε άλλες περιοχές. Όμως στην πολιτική δεν είμαστε για να παίρνουμε ψήφους. Στην πολιτική είμαστε για να θέτουμε μεγάλες ιδέες και να υπηρετούμε μεγάλους σκοπούς που αφορούν την χώρα μας και τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ τα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης πραγματικά βρέθηκε απροετοίμαστο. Ήμασταν μια χώρα που είχαμε μετανάστες. Επί δεκαετίες στέλναμε μετανάστες. Κανείς δεν φανταζόταν ποτέ ότι ξαφνικά η Ελλάδα θα υποδεχόταν ξαφνικά μετανάστες. Και αυτό έγινε με πάρα πολύ ξαφνικό τρόπο, με βίαιο τρόπο και είχε σαν αποτέλεσμα και να δημιουργούν για την κοινωνία αντανακλαστικά και η πολιτεία να μην έχει τις επεξεργασίες, τις μελέτες, τις υποδομές που χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουν όλο αυτό το πράγμα. Τώρα έχουμε σχεδόν μια εικοσαετία, έχουμε δεκαπέντε χρόνια που έχουμε μια μεγάλη εμπειρία, η κυβέρνηση έκανε ήδη μέσα σε πέντε χρόνια τρεις αλλαγές στον μεταναστευτικό νόμο και πάλι δεν έχουμε οργανωμένο πλαίσιο. Εκτιμώ ότι θα πρέπει να πάμε πια σε μια μεταναστευτική πολιτική πολύ ολοκληρωμένη σε όλα τα επίπεδα, με στόχους και με την συμμετοχή και την γνώμη και των ίδιων των μεταναστών. Δεν γίνετε να κάνουμε μεταναστευτική πολιτική χωρίς να συμμετέχουν οι ίδιοι οι μετανάστες. Βλέπετε σε όλα αυτά τα συμβούλια που υπάρχουν, δεν υπάρχουν μετανάστες. Είναι τρομερό! Δεν μπορεί να πας σε αποφάσεις χωρίς να διαβουλεύεται σε μια κοινωνία που έχει ένα εκατομμύριο ανθρώπους, δηλαδή έχεις ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του πληθυσμού. Άρα η μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει το τελικό της πλαίσιο να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν και τους οργανωμένους θεσμούς των μεταναστών.
-Πάνω σε αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω και εγώ και έχει να κάνει με το θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι και οι νομαρχίες, δεν θα ήτανε φρόνιμο να είχαν ενσωματώσει για να μπορέσουν να υπάρξουν τέτοιες διατάξεις, να προσλαμβάνουνε μετανάστες, που να δεχτούνε τα δικαιολογητικά των μεταναστών ούτως ώστε να μιλάνε την ίδια γλώσσα και να μην ταλαιπωρούνται οι ίδιοι οι μετανάστες στα πήγαινε-έλα των υπαλλήλων ,οι οποίοι και δεν γνωρίζουν στις περισσότερες των περιπτώσεων και εν πάση περιπτώσει δεν είναι και οι ίδιο μετανάστες ούτως ώστε να κατανοήσουν απόλυτα τον απέναντι;
-Ναι, το πρώτο και το εύκολο είναι να κάνουμε οπωσδήποτε ανθρώπους που μιλούν τις γλώσσες ώστε να εξυπηρετούν τους ανθρώπους αυτούς. Το δεύτερο και με την επίλυση του θέματος των πολιτικών δικαιωμάτων, δηλαδή την δυνατότητα της ψήφου, τις δημοτικές εκλογές, τις ευρωεκλογές να ξεκινήσουμε από αυτά που μπορούν να γίνουν σχετικά εύκολα, θα δοθούν και περισσότερα δικαιώματα όσων αφορά την πρόσληψή τους. Αλλά για να πάμε στο δια ταύτα τώρα, πραγματικά δεν είναι δυνατόν στην νομαρχία και στον δήμο να μην υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε τουλάχιστον τις πέντε-έξι πιο κοινές γλώσσες των μεταναστών στην Ελλάδα ώστε να μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία με τους ανθρώπους αυτούς.
Αντιμετώπισα ο ίδιος μια περίπτωση της αστυνομίας σε αυτά τα ΚΕΠ. Πραγματικά είναι απορίας άξιον πώς άνθρωποι οι οποίοι προσλαμβάνονται για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες συμπεριφέρονται στους μετανάστες με τρόπο εντελώς αστυνομικό. Δηλαδή σχεδόν καταστέλλουν κάθε αίτημα του μετανάστη που θα πάει στην πόρτα, το καταστέλλουν με τρόπο απολυταρχικό. Υπάρχει εδώ κάποια ευθύνη του Δήμου ή της ίδιας της κυβέρνησης, υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε αυτοί οι άνθρωποι να εκπαιδευτούν κυρία Διαμαντοπούλου; Ή απλά έγινε πρόσληψη για να γίνει πρόσληψη;
-Κοιτάξτε, πρώτα-πρώτα τη συμπεριφορά αυτή πλέον δεν την βιώνουν μόνο οι μετανάστες. Πρόσφατο γεγονός έδειξε ότι υπάρχει ένας αυταρχισμός ο οποίος εκδηλώνεται προς όλους τους πολίτες αυτής της χώρα και όχι απ’ όλους. Να μην το γενικεύουμε αυτό.
-Μα το συνέδεσα με το τελευταίο γεγονός…
Βεβαίως είναι θέμα μιας δημοκρατικής πολιτείας να εκπαιδεύσει τα αστυνομικά όργανα ως προς τη συμπεριφορά τους προς τους πολίτες. Δηλαδή μπορεί να είναι αυστηροί, μπορεί να είναι συγκεκριμένοι, μπορεί να μην κάνουν πίσω αλλά την ίδια στιγμή να σέβονται το δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη. Εδώ έχουμε πολλή δουλειά ακόμη, έχουμε πάρα πολλή δουλειά. Και θέλω να σας πω κάτι για το θέμα της γλώσσας. Όταν ήμουν στο Βέλγιο επίτροπος, έμενα σε μια γειτονιά των Βρυξελλών που ήταν φλαμανδική. Ξέρετε, εκεί έχουν δυο γλώσσες, την φλαμανδική και την γαλλική. Όλοι λοιπόν οι λογαριασμοί, οι ειδοποιήσεις του δήμου, τα πάντα έρχονταν στα φλαμανδικά. Δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήταν οι λογαριασμοί που μου έρχονταν. Πήγα λοιπόν στον δήμο και παραπονέθηκα είπα: «κοιτάξτε είστε μια πολυεθνική πόλη, έχετε τόσους ανθρώπους από άλλες πόλεις. Είναι δυνατόν να μου τα στέλνετε στα φλαμανδικά; Στα αγγλικά τουλάχιστον! Μου λέει: αυτό που μπορούμε να σας κάνουμε είναι να σας προσφέρουμε μαθήματα φλαμανδικής γλώσσας, δηλαδή μου έδινε όλη τη δυνατότητα να πάω στον δήμο και να μάθω την φλαμανδική γλώσσα. Αυτό όπως ξέρετε κρύβει και άλλα πράγματα. Αλλά χρειάζονται και τα δύο, δηλαδή χρειάζεται και να δίνεις τις παροχές και την δυνατότητα να μάθει κάποιος την γλώσσα σου, δεν εννοείται ότι μπορεί να υπάρχει ενσωμάτωση χωρίς την ελληνική γλώσσα και την ίδια στιγμή να μπορείς να προσφέρεις και υπηρεσίες οι οποίες είναι απαραίτητες τουλάχιστον στην πρώτη φάση της ενσωμάτωσης.
Και θέλω να κλείσω με την τελευταία μου ερώτηση. Aναφερθήκαμε στα παιδιά των μεταναστών, στους ίδιους τους μετανάστες δεν αναφερθήκαμε. Δεν θα πρέπει να γίνει λιγάκι πιο ευέλικτο το σύστημα ούτως ώστε αυτοί που θέλουν να μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια; Για τους ίδιους τους μετανάστες;
-Ναι, πρέπει πάντοτε να υπάρχουνε όροι σήμερα είναι πάρα πολύ δύσκολο και πάρα πολύ αυστηροί οι όροι αυτοί και οφείλονται στην ιστορία της χώρας. Νομίζω ότι πραγματικά πρέπει και αυτό να γίνει σχετικά πιο ευέλικτο και να συζητήσουμε σε αυτή τη διαβούλευση πλέον με τους μετανάστες να μπει αυτό το θέμα. Δηλαδή είναι διαφορετικό αυτό και υπάρχουν διαφορετικού είδους προβλήματα στα τα παιδιά που γεννιούνται εδώ και το καταλαβαίνετε κι εσείς πολύ καλά. Τώρα πριν κλείσουμε να σας πω χρόνια πολλά για την Άννα και να δώσετε χαιρετισμούς και στην Άννα και την Ιωάννα.
Κι εγώ να σας πω χρόνια πολλά και από κοντά για την γιορτή σας. Ευχαριστώ και πάλι. Aν και ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν μπόρεσα να θέσω όλα τα ερωτήματα.
-Εδώ ήμαστε!
Ευχαριστώ πολύ!
-Κι εγώ ευχαριστώ

Advertisements

40 thoughts on “Η Άννα Διαμαντοπούλου στη Διασταύρωση

 1. Ειλικρινά, ούτε εγώ κάθομαι να διαβάσω τι δηλώσεις κάνει η συγκεκριμένη κυρία…
  Φαντάσου τώρα τα δεκαπεντάχρονα…
  (Αυτό βέβαια δεν μειώνει την επιτυχία σου ότι πήρες ως blogger συνέντευξη από την Άννα Διαμαντοπούλου…)

  Μου αρέσει!

 2. εκτός από αυτό που λέει ο ΑΦΜ, ας μην ξεχνάμε και πόσοι νεκροί έπεσαν επί διακυβένησης ΠΑΣΟΚ από την Αστυνομία.
  Άλλο που δεν έγινε το σώσε τότε.
  [και ναι, δε νομίζω πως τα παιδιά θα χάσουν την ώρα τους να διαβάσουν τι λέει]…

  Μου αρέσει!

 3. Μα η κυρία Διαμαντοπούλου ήταν, θαρρώ, στέλεχος κυβερνητικό σε όλες τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Εννοώ στις κυβερνήσεις που ψήφισαν τον απαράδεκτο Νόμο 2910/2001, στις κυβερνήσεις που ενίσχυαν, αν όχι προκαλούσαν, την αστυνομική βία έναντι των μεταναστών συμπολιτών μας, σ᾽αυτές που τους παρέδιδαν ληγμένες κάρτες, που ζητούσαν αναρίθμητα δικαιολογητικά για να δυσκολέψουν την ανανέωση των καρτών παραμονής κ.λπ.,κ.λπ.
  Άλλαξε τώρα η κυρία Διαμαντοπούλου; τα έχουμε ξανακούσει όλ᾽αυτά. Μετά την ενδεχόμενη επανεκλογή του ΠΑΣΟΚ να τους δούμε.

  Μου αρέσει!

 4. Μια ζωή τα ίδια και τα ίδια… Έπρεπε να ντρέπεται να μιλάει δημοσίως.
  Αυτή ήταν στο SKAI DEBATE που είπε ότι για να απελευθερώσουμε το χασίς πρέπει να κάνουμε πρώτα πολλά ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗΣ!!!!! Απεξάρτηση από το χόρτο!!! Η κοπέλα (ούτε καν πολιτικός για μένα) είναι παντελώς άσχετη αλλά νομίζει ότι μπορεί να εφαρμόζει το ίδιο μοντέλο ΠΑΠΑΡΟΛΟΓΙΑΣ σε ότι πρόβλημα καλείτε να απαντήσει είτε προφορικώς είτε με πράξεις, Γιαυτό ΠΟΤΕ δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ. Γιατί άσχετοι άνθρωποι ασχολούνται με θέματα που δεν έχουν ιδέα.. έτσι απλά για να πληρώνονται.

  Μου αρέσει!

 5. Σίγουρα επιτυχία σου η συνέντευξη με τη Διαμαντοπούλου!
  Τώρα για την ίδια την συνέντευξη θα σου πω κάτι που μου έμεινε:
  Όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βασίζεται στο να το δούμε και να το κουβεντιάσουμε?
  Οι περισσότερες ερωτήσεις σου ήταν καίριες, οι απαντήσεις της ήταν επιφυλακτικές.
  Θα επανέλθω!

  Μου αρέσει!

 6. Niko MPRAVO.
  Erwthseis kairies kai me ousia..oxi mpla mpla .
  Oi apanthseis tha simfwnhsw sto «epifilaktikes»…an mporouse na milhsei ligo pio «epi ths ousias» kai oxi toso diplwmatika tha htan akoma kaliterh…giati kai h parousia ths kai oi prwtovoulies ths deixnoun politiko pou to palevei poly.

  Μου αρέσει!

 7. Παντα θυμαμαι με χαμογελο οταν σε ηλικια 26 ετων ανελαβε νομαρχης Καστοριας και σε μια παρελαση της λεει ενας χωροφυλακας,πηγαινε παιδι μου απο εδω γιατι περιμενουμε την νομαρχη.Σιγουρα το ΠΑΣΟΚ του 81 δεν εχει καμμια σχεση με το σημερινο.Αλλα παντα την Διαμαντοπουλου την βλεπω με καλο ματι .Σιγουρα ειναι αλλο να συμμετεχεις στην κυβερνηση απο το να ηγεισαι της κυβερνησης .Σιγουρα θα παιξει καποιο ρολο στην κεντροαριστερα,αλλα νομιζω οτι πηγε λιγο πισω μετα τις δηλωσεις της στις τελευταιες εκλογες.Παντως ανεξαρτητα αν διαβασουν την συνεντευξη της η νεολαια,σε αυτο ευθυνεται και η νεολαια.Γιατι θα διαβαζε με ευκολια μια συνεντευξη της Μενεγακη?
  Μπραβο για την συνενεντευξη σου

  Μου αρέσει!

 8. @Allu Fun Marx
  Κοίτα, αν δεν διαβάσεις τη συνέντευξη της Κυρίας Διαμαντοπούλου, κι απλά δογματικά κρίνεις πως δεν αξίζει να τη διαβάσεις, νομίζω ότι δεν είναι και το πιο δόκιμο πράγμα που μπορούσες να κάνεις. Αν έκανες τον κόπο και τη διάβαζες, σίγουρα θα ανακάλυπτες ενδιαφέρουσες απόψεις. Ένα είναι σίγουρο: Δεν ανακάλυψε η Διαμαντοπούλου, ούτε «εξωτερικούς εχθρούς» σε αυτά που μου είπε, ούτε κι έδειξε «εσωτερικούς υποκινητές», όπως σπεύσανε να το κάνουν άλλοι πολιτικοί. Και μην ξεχνάμε φίλε μου καλέ, και μόνο που δέχτηκε να μιλήσει σε μένα που δεν είμαι δα κι ο … πιο ευκολοχώνευτος blogger, έχει μια θετικότητα. Θα τις ήταν εύκολο ξέρεις, να πάει και να τα πει αυτά σε πανελλήνιο δίκτυο σε κάποιον Πρετεντέρη ή σε κάποιον Χατζηνικολάου.
  Και βέβαια, να σημειώσω πως, δεν την πήρα τη συνέντευξη με γνώμονα ότι θα τη διαβάσουν τα παιδιά των 15 ετών. Μακάρι να υπάρχουν παιδιά των 15 ετών και να διαβάζουν blogs, και ειδικά το δικό μου. Εγώ καταρχήν τη πήρα για τη γνώμη της για το φλέγον ζήτημα των παιδιών των μεταναστών που, μέσα στη …τούρλα του Σάββατου(μεταφορικά αλλά και σημειολογικά) η κυβέρνηση ξανά τους αντιμετωπίζει με τρόπο που τουλάχιστον είναι απαράδεκτος.
  Εν κατακλείδι, σε καλώ να διαβάσεις πρώτα τι μου είπε και μετά να πεις και τη γνώμη σου. Που φυσικά, ξέρεις ότι τη μετράω και την υπολογίζω.

  Μου αρέσει!

 9. @Κροτκαυα
  Πάνω κάτω και για εσένα θα έλεγα τα ίδια. Συμπληρώνοντας πως, καταρχήν είναι σημαντικό για την ουσία τις κουβέντας, να έχεις διαβάσει πρώτα τη συνέντευξη και να μου πεις τη γνώμη σου για το θέμα των παιδιών των μεταναστών. Ειδικά από σένα αυτό περιμένω. Κατά τ’άλλα, δεν νομίζω πως πρέπει να βάλουμε στη ζυγαριά τώρα, πότε υπήρχαν περισσότεροι νεκροί. Εγώ αυτό που ξέρω, και δεν τ λέω επειδή με τίμησε και την ευχαριστώ δημόσια για αυτό, η κυρία Διαμαντόπουλου δίνοντάς μου τη συνέντευξη, αλλά επειδή πράγματι πιστεύω πως έχουμε να κάνουμε με μια πολιτικό που έχει πράγματα να πει. Σοβαρά πράγματα και με θάρρος. Αποφεύγει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις γενικολογίες και αν θες τη γνώμη μου, λόγο και της εμπειρίας της στην ΕΕ, είναι η καταλληλότερη στο να δωσει επιτελούς λύση στο θέμα τις μετανάστευσης. Δεν θέλω να βιαστούμε και να κρίνουμε, χωρίς καν να διαβάσουμε τι είπε. Καταρχήν αδικούμε την Διαμαντόπουλου και κατά δεύτερον, υποβαθμίζεται και η δουλειά μου που, πίστεψέ με , είμαι υπερήφανος για τι τιμή που μου έκανε να μού μιλήσει σε πολύ δύσκολη εποχή. Και ειδικά για τους πολιτικούς. Θα μπορούσε να «λουφάξει» ή να προτιμήσει τα σίγουρα.

  Μου αρέσει!

 10. @Billy
  Δεν ξέρω την ηλικία σου αλλά, από τη πρώτη πρότασή σου βγαίνει πως είσαι αρκετά νέος. Η δεν ζεις στην Ελλάδα. Δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω εγώ αλλά, ξέρω ότι δεν υπήρξε κυβερνητικό στέλεχος τη περίοδο που μιλάς. Τότε ήταν επίτροπος της Ελλάδος στην ΕΕ. Όχι φυσικά πως ο νόμος αυτός δεν ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ και δεν ήταν ένας άδικος νόμος για τους μετανάστες. Όπως μέχρι τώρα στην πλειονότητά τους οι νόμοι που ψηφίστηκαν.. Απλά, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν νομίζω να ήταν τότε αρμόδια να μπορούσε να αλλάξει τον νόμο. Αλλά ναι, αυτό είναι σίγουρο πως, με μια ενδεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, δίνεται η δυνατότητα αν το θέλει το κόμμα, να διορθώσει και τα ίδια του τα λάθη αλλά κι αυτά που έγιναν τελευταία..

  Μου αρέσει!

 11. @ a8wos_politis
  Πάντως, για το παρατσούκλι που έβαλες, πολύ οξύθυμος είσαι. Και συγγνώμη αλλά, αυτή δεν είναι γλώσσα για να απευθύνεσαι σε μια γυναίκα και έπειτα σε μια πολιτικό που δεν έχει δωσει δικαιώματα. Τώρα, σε ότι αφορά θέματα που ασχολούνται άνθρωποι που δεν έχουν ιδέα στην Ελλάδα και γενικός στη πολιτική, δεν θα διαφωνήσω και πολύ. Με τη διαφορά όμως πως, για τα θέματα που μίλησα εγώ με την κυρία Διαμαντοπούλου, είμαι βέβαιος πως τα γνωρίζει άριστα. Αν διαβάσεις κι εσύ τη συνέντευξη, θα το διαπιστώσεις. Και επαναλαμβάνω, διαφωνώ κάθετα με τους χαρακτηρισμούς ! Απαράδεκτο!

  Μου αρέσει!

 12. @Stavros Katsaris
  Μα όταν είσαι στη αντιπολίτευση, Σταύρο μου, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να επιφυλάσσεσαι.
  Σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύεις να κατηγορηθείς για κενού περιεχομένου και ανέξοδες υποσχέσεις.

  Μου αρέσει!

 13. @MM
  Καταρχήν ευχαριστώ. Τα ίδια θα απαντήσω και σε σένα με αυτό που είπα στον Σταύρο πιο πάνω. Κι εγώ θα ήθελα να ακούσω πιθανόν πιο συγκεκριμένα πράγματα, αλλά από την άλλη, κατανοώ απολύτως το θεσμικό ρόλο της.
  Δεν είναι υπουργός.
  Μακάρι να κρατήσει τις υποσχέσεις που έχει το πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ (τουλάχιστον σε ότι αφορά τους μετανάστες) και να μην απογοητευτούμε. Και όλες τις άλλες, εννοείται.
  Δεν είναι πάντως εύκολο, το γνωρίζουμε αυτό όλοι.

  Μου αρέσει!

 14. @ Zouri
  Υπουργέ μου, εσύ τα ξέρεις αυτά τα πράγματα πως είναι.
  Και μάλιστα καλύτερα από μένα, σίγουρα, αφού είσαι και …πιο μεγάλος!!! :P.

  Μου αρέσει!

 15. Συγχαρητήρια για την συνέντευξη.
  Ξέχασες να την ρωτήσεις όμως το εξής:Πως θα μάθουν τα Αλβανόπουλα και τα μεταναστόπουλα την Ελληνική όταν κοντεύουν να την ξεχάσουν τα Ελληνόπουλα;Μιλάει η Διαμαντοπούλου για παιδεία την στιγμή που 30 χρόνια τώρα ο κάθε άχρηστος στον οποίο δίνουμε την εξουσία, αφήνει πίσω του καμμένη γη!
  Δεν θεωρώ επιτυχία που της πήρες συνέντευξη.Είναι αρκετά πονηρή και έμπειρη για να καταλάβει ότι μια συνέντευξη σε ένα ιστολόγιο σαν και αυτό και ειδικά από σε έναν οικοδεσπότη σαν και σένα την συμφέρει περισσότερο από το να δώσει συνέντευξη στα φασισταριά της ΤΙΒι.
  Πάρε συνέντευξη από τον Καρατζαφέρη θέτοντας πάνω κάτω τα ίδια ερωτήματα.Αυτό θα είναι επιτυχία

  Μου αρέσει!

 16. @Παναγιώτη
  Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
  Επίτρεψέ μου όμως να πω πως, δεν είδα καμία πονηριά στην επιλογή της να μου δωσει συνέντευξη. Το αντίθετο μάλιστα, επειδή το blog μου είναι αυτό που είναι, δηλαδή το blog ενός μετανάστη που,»apriori» είναι διαφορετικό, και επειδή συμβαίνει να έχει αυτή την αναγνωσιμότητα, αυτές τις ήμερες εμπεριέχει και τον κίνδυνο να παρεξηγηθεί. Που δυστυχώς, βλέπω ότι και γίνεται.
  Εγώ της ζήτησα συνέντευξη δεν μου ζήτησε η Διαμαντοπούλου. Θα μπορούσε να μου πει όχι και δεν θα έτρεχε και τίποτα. Οφείλω όμως να πω πως, όχι μόνο υπήρξε αυτή και οι συνεργάτες τις, άψογοι και άριστοι απέναντί μου, αλλά και δεν βρήκα καμία δυσκολία να θέσω ερωτήματα. Ήθελα να την ρωτήσω κι άλλα αλλά, ο χρόνος ήταν λίγος και λόγο των ημερών. Επαναλαμβάνω αυτό που είπα και στην αρχή των απαντήσεων: θα μπορούσε να βολευτεί στη θαλπωρή του Mega ή του ΒΗΜΑ-τες αλλά προτίμησε να μιλήσει σε μένα. Αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε σαν θάρρος και υπευθυνότητα.
  Από τον Καρατζαφέρη, από τωρα σου λεω πως θα ζητισω. Και θα πω και τι απαντιση πηρα. Ειμαι σχεδόν σίγουρος πως δεν θα δεχτεί. Μακάρι να διαψευστώ.

  Μου αρέσει!

 17. Συγχαρητήρια Νίκο ! Είναι τιμιτική συνέντευξη !Σε καμία απάντηση δεν είδα την πονειράδα του πολιτικού… αυτή εξαρτάται από τις ιδέες που έχει κάθε ένας από εμάς. Δεν θα το πίστευα ποτέ, ότι ένας πολιτικός , σαν τη κα Διαμαντοπούλου, έδωσε τέτοιες απαντήσεις, γιατί ήξερε ότι αφορά ένα blog, το οποίο ανήκει σε έναν μετανάστη- δημοσιογράφο από την Αλβανία..
  Σωστά ερωτήματα, με αρκετη δόση ώστε να μάθεις την αλήθεια από άλλες γωνίες. Γραμμένη με προσοχή και κουλτούρα .

  Μου αρέσει!

 18. Ευχαριστώ Luan.
  Κι εγώ είμαι της ίδιας γνώμης με σένα πως, σε κανένα σημείο τις συνέντευξης, δεν υπάρχει κανένα ίχνος πονηριάς.
  Τη συνέντευξη τη πήρα με κάμερα και κασετόφωνο πάντως. Την απομαγνητοφώνησα και την έγραψα με προσοχή. Χαίρομαι που σου άρεσε.

  Μου αρέσει!

 19. Καταρχήν τα συγχαρητήρια μου για επιτυχία σας.

  Διαβάζοντας την συνέντευξη μου δόθηκε η αφορμή να εστιάσω την προσοχή μου σε δύο σημαντικά θέματα που θίχτηκαν.
  Το πρώτο φυσικά είναι αυτό της νομιμοποίησης των μεταναστών όπου μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα απολύτως βήμα, και αν έχει γίνει δεν ξέρω κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα την οποία ζούμε. Προσωπικά παρόλο που ζω σε αυτήν την χώρα 14 χρόνια ακόμα περιμένω την έκδοση της άδειας διαμονής μου, εδώ και πέντε μήνες από τότε που κατέθεσα τα δικαιολογητικά. Και όταν με το καλό βγει θα είναι απλά για έναν χρόνο και αν βγάλουμε τους μήνες που περίμενα, θα έχει περίπου 6 μήνες ενεργή ζωή. Και μετά πάλη από την αρχή.
  Το δεύτερο όσο αναφορά την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας να υπενθυμίσω ότι το σύνταγμα έχει επηρεαστεί από τον Γερμανικό ρομαντισμό, άρα δύσκολα τα πράγματα αγαπητή μετανάστες. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι όλοι οι βορειοηπειρώτες(ζήτημα αν ξέρουν ελληνικά) πήραν την ελληνική υπηκοότητα αφού προέρχονται από το ίδιο έθνος, αρχή οπού συνάγεται με αυτήν του συντάγματος στο συγκεκριμένο θέμα. Όσο αφορά εμάς η λύση δεν πρόκειται να δοθεί ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από την ΝΔ αλλά από την ίδια την κοινωνία. Άρα χαρά στο κουράγιο μας.
  Α
  Α
  Α
  Α
  Να μην ξεχάσω η άψογη αυτή νομοθεσία προβλέπει εάν κάποιος πολίτης τρίτης χώρας θέλει να πολιτογραφηθεί. Είναι αρκετά απλή διαδικασία, λέμε τώρα!!!!
  Μόνο που η απόφαση θα είναι ένα ομορφότατο ΟΧΙ.
  Και το καλύτερο, έχουν το δικαίωμα να μην αιτιολογήσουν την απάντηση τους.
  Πάντως όσοι το κάναμε απλά κοροϊδέψαμε τον εαυτό μας και το κράτος το δικό του.
  Πραγματικά απορώ γιατί υπάρχει η συγκεκριμένη διαδικασία.
  Πάντως σε όλο αυτό το μπάχαλο όλοι εμείς οι θύτες μετανάστες έχουμε μερίδιο ευθύνης όσο και αν μη μας αρέσει.

  Μου αρέσει!

 20. Κι όμως Νίκο, δεν νομίζω να είπε κάτι που δεν έχουμε ξανακούσει η κ. Άννα. Άλλωστε, το γνωστό τροπάριο της Νέας Τάξης αναπαράγει συνεχώς. Αλήθεια, για τη συμμετοχή της στη Λέσχη Μπίλντεμεργκ γιατί δεν τη ρώτησες;

  Μου αρέσει!

 21. Ότι μόλις εγκατασταθούν στην κυβέρνηση θα ξεχάσουν ό,τι υποσχέθηκαν είναι βέβαιο και χιλιοειδωμένο στην πολιτική ιστορία. Αγαπητέ N. Ago έχω τα διπλά σου χρόνια (ή περίπου). Τη χυδαιότητα που αντιμετώπισαν οι μετανάστες από το 1990 έως το 2004 (και στη συνέχεια έως σήμερα φυσικά) την γνωρίζεις καλύτερα από εμένα.
  Αν τώρα οι πολιτικάντες κάθε είδους θέλουν να τους προσεταιρισθούν, δεν αλλάζει τίποτε. Μια ακόμα κατηγορία πολιτών που θα εξαπατηθεί ξανά. Η γνώμη μου είναι , μακριά απ᾽όλους αυτούς. …Que se vayan todos… έλεγαν οι αργεντινοί.
  Εκτιμώ, εν τούτοις, βαθύτατα το blog σου κι εσένα προσωπικά. Δες όμως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα και αύριο ίσως σ᾽όλη την Ευρώπη.

  Μου αρέσει!

 22. πριν απο λιγο διαβασα ενα αρθρο της στα σημερινα ΝΕΑ .λεει οτι τα παιδια των μετανστων να παιρβουν την ελληνικη ιθαγενεια αν εχουν γεννηθει εδω ή αν συμμετεχουν 3 χρονια στην Ελληνικη παιδεια.Αλλα αυτο οταν γινουν 18 χρονων.Μεχρι τοτε ολα αυτα τα παιδια τι ιθαγενεια θα εχουν ?

  Μου αρέσει!

 23. N.Ago@
  δεν είδα καμία πονηριά στην επιλογή της να μου δωσει συνέντευξη,
  αυτό έλειπε ρε φίλε να σου δείξει την πονηριά της.Την έχω παρακολουθήσει σε ομιλίες.Βασιλικώτερη του Βασιλέως σου λέω.Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τους μετανάστες και την εκπαίδευσή τους.
  θα μπορούσε να βολευτεί στη θαλπωρή του Mega ή του ΒΗΜΑ-τες αλλά προτίμησε να μιλήσει σε μένα. Αυτό πρέπει να της το αναγνωρίσουμε σαν θάρρος και υπευθυνότητα.-σου λέω ότι η τύπισσα είναι αρκετά έξυπνη.26 χρονών ήταν νομάρχης Κοζάνης -διάβασα κάπου.Α και συ τί είσαι δηλαδή-πέρα από τα ορθογρφικά λάθη-καλή η φιλία αλλά καλύτερη η αλήθεια-νομίζω ότι δεν έχεις να ζηλέψεις κάτι από τους δήθεν μεγάλους δημοσιογράφους .Ισα ισα αυτοί έχουν απωλέσει την ιδιότητα του δημοσιογράφου.

  Μου αρέσει!

 24. @Μάρκο
  Μα δεν πήγα εκεί να μου …ανακαλύψει την Αμερική φίλε μου!
  Είπε αυτά που περίμενα κι απάντησε σε αυτά που την ρώτησα.
  Τώρα για αυτό που με ρωτάς εσύ και γιατί δεν τη ρώτησα εγώ, θέλω να κάνω γνωστό πως, ούτε με κουτσομπολιό ασχολούμαι, ούτε και με συκοφαντίες παντός τύπου. Είναι σύστημα στην Ελλάδα(δυστυχώς) να ρίχνουμε λάσπη εύκολα σε όλους. Ε, σε αυτό εγώ (ευτυχώς) δεν έχω αντιγράψει.

  Μου αρέσει!

 25. Καταρχήν, εγώ αναφέρθηκα στην Λέσχη Μπίλντεμπεργκ, χωρίς να αναφέρω αν είναι καλό αυτό ή όχι. Εσύ απαντάς όμως για «κουτσομπολιά» και «συκοφαντίες».
  «Ο έχων τη μύγα μυγιάζεται» λέμε συνήθως. Δεν είναι κουτσομπολιά ούτε συκοφαντίες η συμμετοχή της κ. Διαμαντοπούλου στην Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Έχει επανηλλημένα αναφερθεί, και έχει κυκλοφορήσει και ο κατάλογος με τους συμμετέχοντες. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι ήταν κακό να την ρωτήσεις γι’ αυτό. Ακόμη και «συκοφαντία» να ήταν όπως λες. Που δεν είναι, και θα έρπεπε να είχε το θάρρος η κυρία να το παραδεχθεί, αφού πέρνει το θάρρος να πηγαίνει στις συνεδριάσεις της Λέσχης.

  Μου αρέσει!

 26. @Markos
  Μα δεν μ’ενδιαφέρει, αγαπητέ μου, τι κάνει ο καθένας στη προσωπική του ζωή. Είναι δύσκολο να το καταλάβουμε αυτό;
  Για αυτό και είπα για κουτσομπολιό και συκοφαντίες.
  Και τι να παραδεχτεί δηλαδή, κάτι που είχες εσύ στο μυαλό; Διότι εγώ, ουδέποτε θα ρωτούσα κάτι τέτοιο.

  Μου αρέσει!

 27. Νικο, εγώ δεν είμαι πολιτικός ούτε έχω πολλή εμπειρία στο θέμα της μετανάστευσης, αλλά αυτό που πιστεύω είναι πως όσα παιδιά γεννιούνται στην Ελλάδα, θα έπρεπε αυτομάτως να παίρνουν υπηκόοτητα, όχι απλά άδεια παραμονής. Απλά πράγματα.
  Από κει και πέρα, η κ. Διαμαντοπούλου και το κόμμα της είχαν 11 χρόνια στη διάθεσή τους να λύσουν το πρόβλημα και δεν το έκαναν. Το μόνο που έκαναν ήταν να εξαγοράσουν τις ψήφους των μεταναστών παραμονές εκλογών το 2000. Εκαναν επίσης μπόλικες επιχειρήσεις σκούπα, και ακριβή στοιχεία δεν έχω εγώ τουλάχιστον, για το πόσους έφαγε το μαύρο σκοτάδι στα σύνορα, επί των ημερών τους. Πάντως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων και παράνομων μεταναστών καλά κρατούσαν και επί ΠΑΣΟΚ.
  Τα έχουμε δει πολλές φορές από το ΠΑΣΟΚ αυτά. Ειδικά από το ΠΑΣΟΚ, υποσχέσεις με το τσουβάλι που μετά γίνονται σαπουνόφουσκες.
  Αν κάποιος θέλει να κάνει πράγματα και έχει ιδέες (που μπορεί και να έχει η Διαμαντοπούλου) αποκλείεται να το καταφέρει μέσα από τα καθεστωτικά κόμματα, αυτή είναι η θέση μου.
  Όσο για την θητεία της στην Επιτροπή, χμ, το χαρτοφυλάκιο της Απασχόλησης είχε, το οποίο δεν ξέρω αν έχει πολλή σχέση με το θέμα της μετανάστευσης. Τρόπον τινά έχει, αλλά ας μην θεοποιούμε όσους είχαν ποστο στην Επιτροπή.
  [Για να πω την αλήθεια, την συνέντευξη την διάβασα εκ των υστέρων, μόλις βρήκα χρόνο. Αλλά είμαι τρομακτικά επιφυλακτική de facto απέναντι στον χώρο της, λυπάμαι, γι’αυτό.]

  Μου αρέσει!

 28. Μα καλά, η συμμετοχή της στις συνεδριάσεις της Λέσχης Μπίλντεμπεργκ, στην οποία συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, βασιλείς κι ένα σωρό πολιτικοί, είναι για σένα «προσωπική ζωή»; Μας δουλεύεις μου φαίνεται. Το ότι δεν θα ρωτούσες κάτι που θα αφορούσε την Νέα Τάξη πραγμάτων είναι φυσικό. Αλλά μην δικαιολογήσε με αυτόν το τρόπο! Άκου εκεί, «προσωπική ζωή» η Λέσχη Μπίλντεμπεργκ!

  Μου αρέσει!

 29. @Alesandro
  Πολύ καλές σκέψεις και οι προβληματισμοί σου είναι σωστοί.
  Υ.γ.: σίγουρα ήθελες να πεις στο τέλος «θύματα» κι όχι θύτες για τους μετανάστες.

  Μου αρέσει!

 30. @billy
  Σ’ευχαριστώ για την εκτίμηση, καταρχήν.
  Από την άλλη, φυσικά και είμαι γνώστης της προτέρας κατάστασης. Ούτε λόγος για αυτό.
  Μα το ζήτημα είναι να δούμε λίγο πιο μπροστά και πιο αισιόδοξα.
  Τι λες, δεν είναι καλύτερα;

  Μου αρέσει!

 31. @paxis
  Το θέμα μας είναι αυτά που μου είπε εμένα στη συνέντευξη. Επιθυμώ να κάνουμε κουβέντα πάνω σε αυτά. Το ότι είναι έξυπνη, είναι και κατακριτέα δηλαδή; Να μην τρελαθούμε.
  Ευχαριστώ και για την εκτίμηση που μου έχεις (αν και θα ήθελα να ξέρω το όνομά σου για να κάνω το ίδιο, και για τις παρατηρήσεις για τα λάθη μου. Τα οποία αναγνωρίζω και προσπαθώ να βελτιώσω.

  Μου αρέσει!

 32. @Κροτ
  Διαπιστώνω μετά το διάβασμα άλλη αντιμετώπιση. Κι αυτό περίμενα. Για το θέμα των παιδιών, όπως διαπίστωσες κι εσύ, ακριβός το ίδιο είπε και η Άννα. Άλλο θέμα πως το ΠΑΣΟΚ είχε όλο το χρόνο να το πράξει με νόμο όσο ήταν στην εξουσία. Ας ελπίσουμε(εμείς οι μετανάστες)πως δεν θα μείνουμε ξανά σε υποσχέσεις, κι αυτή τη φορά, το ΠΑΣΟΚ όταν έρθει ξανά στην εξουσία, θα μας δει ως κανονικούς ανθρώπους. Από την Διαμαντόπουλου το περιμένω. Σε αντίθετη περίπτωση, να είσαι σίγουρη πως δεν θα διστάσω, εγώ πρώτος απ’όλους, να τα πω έξω από τα δόντια. Κι όπως πιθανός θα έχεις διαπιστώσει, συχνά τα λεω. Του σκλάβου λένε, δεν του χαλάνε την ομορφιά η ποιότητα των αλυσίδων.

  Μου αρέσει!

 33. @Μάρκος
  Δεν σε καταλαβαίνω πραγματικά. Για ποιο λόγο πρέπει να δώσω λόγο επειδή εσένα σου κόλλησε κάτι στο μυαλό; Ούτε ρώτησα ούτε ενδιαφέρομαι για λέσχες και για… συλλόγους. Ενδιαφέρομαι για πράγματα που έχουν να κάνουν με το κοινό συμφέρον. Δεν ενδιαφέρομαι, δεν είναι εύκολο να το καταλάβεις; Και δεν ενδιαφέρομαι αν στη λέσχη περνούν μέρος αρχηγοί κρατών. Δεν δίνω δεκάρα. Αρχηγός κράτους είναι κι ο Bush(ακόμα) αλλά εγώ τον απεχθάνομαι. Αρχηγός κράτους είναι κι ο Αχμαντινετζάντ, αλλά το ίδιο συναίσθημα έχω. Και δεν καταλαβαίνω πραγματικά, γιατί με το ζόρι πρέπει να μου επιβάλεις να απαντήσω σε πράγματα που δεν με αφορούν. ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΟΥΝ!!! Αυτό που ήθελα να ρωτήσω το ρώτησα, πηρα τις απαντήσεις και τις έφερα εδώ να σχολιαστούν δημοκρατικά. Κι όπως διαπιστώνεις, ούτε λογοκρισία επέβαλα αλλά ούτε και μου ζητήθηκε από τη κυρία Διαμαντόπουλου κάποια χάρη. Μπήκε η συνέντευξη όπως όλα μου τα θέματα. Ανοιχτή προς κουβέντα. Μην τη πάμε τη κουβέντα τωρα σε μικρότητες και λόγια του αέρα, με το αν κι εφόσον. Αυτά είπε, για αυτά να συζητάμε.

  Μου αρέσει!

 34. Νομίζω ότι δεν κατάλαβες καν τι σου είπα. Σου ζήτησα να απολογηθείς για κάτι; Μόνος σου το κάνεις, και μάλιστα με τρόπο που «καρφώνεσαι» ότι σε ενοχλεί η αναφορά στη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ. Αν ενδιαφερόσουν όμως για πράγματα που έχουν να κάνουν με το κοινό συμφέρον, θα ενδιαφερόσουν και για την Λέσχη Μπλιντεμπεργκ. Αλλά ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΟΡΟΥΝ. Εκτός κι αν πια κάνεις πως δεν ξέρεις καν τι είναι η εν λόγω Λέσχη. Λογικό, λογικότατο, αφού η Λέσχη εξυπηρετεί άριστα τα σχέδια της Νέας Τάξης, «υιοθετημένο παιδί» της οποίας είναι η Αλβανία, κι όχι το κοινό συμφέρον, για το οποίο δήθεν ενδιαφέρεσαι αγαπητέ. Όσο για τη συνέντευξη, άστο καλύτερα. Δημοσιογράφοι είμαστε, και ξέρουμε ότι άλλο η συνέντευξη, κι άλλο αυτό που τυπώνεται στο χαρτί ή στο site.

  Μου αρέσει!

 35. Παράθεμα: Αυτή είναι η δημόσια θέση του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες « Ο Δρόμος με τις Φάμπρικες | Rruga e Fabrikave

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.